2024. május 9., csütörtök

Potpisani su ugovori sa stipendistima nacionalnog saveta

Podršku je dobilo 288 studenata prve godine u prvom krugu konkursa za stipendiranje studenata

U svečanoj sali Gradske kuće u Subotici 10. oktobra su potpisani ugovori sa mladima, koji su dobili podršku na trinaestom konkursu Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine za stipendiranje studenata. Zaključeni su i ugovori o stipendiranju sa korisnicima Programa stipendiranja studenata prava u Vojvodini, koji je 2023. godine treći put objavljen, kao i sa korisnicima konkursa za stipendiranje za demonstratore. „Verujemo da je ključ opstanka naše zajednice visoko obrazovana inteligencija posvećena znanju, nauci i kulturi”, rečeno je na ovom događaju.

U prvom krugu konkursa nacionalnog saveta za osnovno stipendiranje studenata, 288 studenata prve godine je steklo pravo na stipendiju, pored toga 17 njih je dobilo stipendiju za studente prava, a 75 njih stipendiju za demonstratore.

Judit Pirićine Sabo, šefica Odeljenja za jug i dijasporu Državnog sekretarijata za nacionalnu politiku premijera Mađarske, dr Gabor Čige, viši konzul Generalnog konzulata Mađarske u Subotici, Arpad Fremond, predsednik nacionalnog saveta, kao i visoki funkcioneri nacionalnog saveta, republički, pokrajinski i lokalni funkcioneri Saveza vojvođanskih Mađara, kao i rukovodioci obrazovnih institucija su, između ostalih, svojim prisustvom uveličali ovaj događaj.

„Ako pođemo od pretpostavke da je cilj zajednice ostanak u domovini, onda možda ni nema efikasnijeg alata za ostvarivanje ovog cilja od programa stipendiranja”, naveo je ovom prilikom u svom govoru dr Balint Pastor, predsednik gradske skupštine Subotice, potpredsednik SVM-a i vanredni univerzitetski profesor.

Dobri ciljevi su oni, koje potvrđuju i oni za čiju dobrobit su formulisani, a tako se i ove godine desilo, istakao je u svom govoru Balint Pastor, a potom se u svom govoru zahvalio mladima i njihovim roditeljima što su se odlučili za nastavak školovanja u zemlji, a zahvaljujući tome, i za život i zasnivanje porodice u zemlji. S obzirom na primamljive glasove koji dolaze iz inostranstva, to se uopšte ne podrazumeva, naglasio je on. Balint Pastor poželeo je mladima da budu uspešni za sebe, svoje roditelje i zajednicu, to je najviše što mogu da urade. Prema njegovim rečima, političari vojvođanskih Mađara i nacionalni savet će i ubuduće činiti sve da ostanak u zemlji i nastavak školovanja budu konkurentna opcija.

– Sistem stipendiranja već ima nekoliko elemenata, s jedne strane, osnovnu stipendiju za studente, stipendiju za demonstratore i stipendiju za studente prava. Ovo poslednje je navrh mog srca, pošto je nezaposleni mađarski pravnik redak kao beli gavran. Drago mi je što vlada Mađarske, eto već 13 godina, daje podršku, koja nije samo za osnovno stipendiranje studenata. Stipendija za studente prava je sada postala jedan od najuspešnijih elemenata nacionalne politike, o čemu svedoči i sam broj stipendista. Nacionalna banka Mađarske stipendira ekonomiste, a želeli bismo da proširimo stipendiranje i na druge profesije, u kojima postoji manjak stručnjaka, rekao je Balint Pastor.

Ištvan Šarkezi, predsednik Izvršnog odbora nacionalnog saveta, podsetio je da se program stipendiranja realizuje zahvaljujući podršci vlade Mađarske. On je istakao da je vlada Mađarske shvatila da se uz podršku programa mogu povećati šanse za ostanak i nastavak školovanja u zemlji, kao i prosperitet u domovini. „Aktivno radimo na tome da što veći broj mladih vojvođanskih Mađara nastavi školovanje u zemlji i ojača mađarsku zajednicu u domovini, jer se zajednica na taj način osnažuje diplomcima koji su kvalifikovani, poseduju jezičke veštine i posvećeni su zajednici”, naglasio je Ištvan Šarkezi.

U prvom krugu prijave za osnovne  stipendije za studente, stipendiju je dobilo 288 studenata iz 68 opština, najviše iz Subotice, Bečeja i Sente, najpopularnija visoka strukovna škola bila je Visoka tehnička škola strukovnih studija u Subotici, a najpopularniji fakultet Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku Univerziteta u Novom Sadu, otkriveno je ovom prilikom u nastavku govora. Stipendisti svojim talentom rade na očuvanju znanja i kulture svojih prethodnika, naglasio je Ištvan Šarkezi, rekavši: može mnogo toga da se promeni, država, finansijska situacija, ali se znanje ne može izgubiti, od njega se uvek može iskovati kapital.

Judit Pirićine Sabo pročitala je pismo, koje je napisano za ovu priliku od strane Arpada Janoša Potapija, državnog sekretara premijera Mađarske odgovornog za nacionalnu politiku.

Program nacionalnog saveta nastoji da podstakne mlade vojvođanske Mađare da krenu stopama svojih prethodnika velikana, rečeno je, kao i ta činjenica, da su vlada Mađarske i Državni sekretarijat za nacionalnu politiku Kabineta premijera podržavali najtalentovanije mlade vojvođanske Mađare od početka. Cilj vlade Mađarske je da nastavi da pruža svu moguću podršku.

– Svaki pojedini element kompleksnog programa stipendiranja, priprema za prijemne, dopunski kursevi srpskog, kao i preko potreban Program stipendiranja studenata prava u Vojvodini, koji je pokrenut pre tri godine, imaju za cilj da postave temelje za vašu buduću uspešnu profesionalnu karijeru. Želi se pomoći Mađarima da ne započinju svoje akademske studije sa hendikepom, a da nakon sticanja diplome, vojvođanski Mađari budu ojačani kvalifikovanim diplomcima, koji poseduju adekvatno znanje mađarskog i srpskog jezika, i koji se osećaju odgovornost za svoju zajednicu. Uvereni smo da obrazovanje intelektualaca koji žele da ostanu i napreduju u svojoj domovini nije samo ključ opstanka mađarske zajednice u Vojvodini, već i jedan od stuba oslonaca budućnosti čitavog mađarskog naroda, naveo je Arpad Janoš Potapi u njegovom pismu.

Ima otvorenih konkursa i sada

U sistemu stipendiranja nacionalnog saveta trenutno je aktuelno nekoliko konkursa: konkurs za stipendiranje izuzetnih studenata „Varadi” za studente doktorskih studija i konkurs za stipendiranje izuzetnih studenata „Varadi” za studente master studija (u oba slučaja prijava je do 15. novembra u 14 časova), kao i drugi poziv za prijavu za stipendiranje studenata (prijava je do 20. oktobra u 14 časova), pored toga otvoren je i drugi poziv za prijavu za smeštaj u Studentskom domu „Evropa” u Novom Sadu (prijava je do 20. oktobra). Zainteresovani mogu naći više detalja na sajtu nacionalnog saveta.

Prema rečima Balinta Pastora, političari vojvođanskih Mađara i nacionalnog saveta će i ubuduće činiti sve da nastavak školovanja i ostanak u zemlji budu konkurentna opcija (Foto: Edvard Molnar)

Prema rečima Balinta Pastora, političari vojvođanskih Mađara i nacionalnog saveta će i ubuduće činiti sve da nastavak školovanja i ostanak u zemlji budu konkurentna opcija (Foto: Edvard Molnar)

Nyitókép: (Foto: Edvard Molnar)