2024. június 3., hétfő

„Bilo je to veliko iznenađenje za mene”

Za novog biskupa Subotičke biskupije imenovan je Ferenc Fazekaš

Njegova Svetost papa Franjo je za subotičkog biskupa imenovao mons. Ferenca Fazekaša, dosadašnjeg dijecezanskog upravitelja Subotičke biskupije, saopštila je Služba za štampu Svete Stolice. Ovu izuzetno važnu i radosnu vest saopštio je mons. Santo Roko Ganđemi, apostolski nuncije, ambasador Svete Stolice u Beogradu, na konferenciji za novinare sazvane u subotu, koja je održana u kapeli „Paulinum“ u Subotici.

– Ova biskupija je oko godinu dana bila bez svog poglavara i uz usrdnu molitvu ga je zamolila da postane njen novi biskup. Papa Franja imenovao je Ferenca Fazekaša, dosadašnjeg dijecezanskog upravitelja, za biskupa Subotičke biskupije, čuli smo od Santo Roko Ganđemija.

Ferenc Fazekaš se potom obratio skupu:

– Posle upokojenja našeg duboko uvaženog biskupa i mog dragog prijatelja, mons. Slavka Večerina 29. avgusta prošle godine, prezbiteri naše biskupije izabrali su me za dijecezanskog upravitelja. U tom trenutku sam mislio da će moja služba trajati otprilike pola godine. Ali vreme je samo prolazilo. Bilo je onih koji su verovali da ću uskoro postati biskup naše lepe Bačke, ali ja se tome nisam ni nadao. Meni bliski znaju da sam više puta izjavio da to nije moguće, jer sam već skinut sa liste kandidata. Zato je imenovanje našeg dragog pape Franje bilo ogromno iznenađenje. Zahvaljujem našem Svetom Ocu na poverenju u mene. Ujedno se zahvaljujem našem nunciju mons. Santo Roko Ganđemiju, za njegove napore u vezi sa imenovanjem. Hvala mojoj braći sveštenicima, mojim bliskim saradnicima, kao i onima koji rade u biskupiji, što su mi pomogli u dosadašnjoj službi. Nadam se da i dalje mogu da računam na njih. Danas je spomendan Presvete Bogorodice, kraljice brojanice. Za nas katolike brojanica je draga za molitvu i čuvamo je kao svetinju. Razmišljamo o svemu što je Isus Hrist, naš spasitelj, učinio za nas, i kako je naša nebeska majka Marija takođe bila prisutna u događajima našeg iskupljenja. Zato vas molim da se molite za mene i našu biskupiju, da zaista budemo istinski svedoci naše hrišćanske vere i ove radosne vesti. Ovu radosnu vest doneo nam je Isus Hrist, jedini Spasitelj sveta, rekao je Ferenc Fazekaš.

Mons. Ferenc Fazekaš je rođen 9. septembra 1958. godine u Bečeju. Gimnaziju je završio na Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji i malom semeništu „Paulinum”, zatim je kao student Subotičke biskupije upisao Nadbiskupsko bogoslovno semenište u Zagrebu, gde je nastavio svoje filozofsko-teološke studije na Katoličkom bogoslovskom fakultetu u periodu od 1977. do 1984. godine.

Za sveštenika Subotičke biskupije rukopoložen je 29. juna 1984. godine u Katedrali „Svete Terezije Avilske” u Subotici. Prve dve godine službe kao kapelan proveo je u parohiji „Svetog Trojstva” u Somboru, zatim je 1986. postao kapelan parohije „Pohođenja Blažene Device Marije” u Bačkoj Topoli, a istovremeno i upravitelj parohije u Bajši, a dve godine kasnije i u Bogojevu. Bio je župnik u Bajši od 1993. godine, od 1994. godine u parohiji „Sveti Franja” u Senti, od 1998. godine u parohiji „Pohođenja Blažene Device Marije” u Bačkoj Topoli, a od 2021. godine u parohiji „Sveti Juraj” u Subotici.

Između 2005. i 2012. bio je dekan Bačkotopolskog dekanata, a između 2012. i 2020. bio je arhiprezbiter Potiskog arhiprezbiterata. Za generalnog vikara Subotičke biskupije izabran je 2020. godine. Ovu službu obavljao je do upokojenja biskupa Slavka Večerina, a potom je 29. avgusta 2022. godine izabran za dijecezanskog upravitelja Subotičke biskupije.

Dr Balint Pastor, potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara, predsednik skupštine grada Subotice, napisao je na svojoj stranici na društvenim mrežama: „Želim vam snagu, zdravlje i izdržljivost zarad vernika i zajednice!”

 U Facebook objavi Arpada Fremonda, predsednika Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, možete pročitati:
„Od srca čestitamo na imenovanju mons. Ferenca Fazekaša, dijecezanskog upravitelja Subotičke biskupije, za biskupa subotičkog!”

 

Nyitókép: Mons. Ferenc Fazekaš i mons. Santo Roko Ganđemi (Foto: Edvard Molnar)