2024. május 15., szerda

Manjinski mediji u ulozi mosta

Akademija o integrisanim redakcijama i mobilnom novinarstvu

Centar za razvoj manjinskih i lokalnih medija održava dvodnevnu obuku za urednike i direktore manjinskih medija, kao i dopisnike i novinare. Konferencija će se održati u nedavno završenoj, novoj sali našeg sedišta. Juče je prisutne pozdravila Nataša Heror, predsednica Centra za razvoj manjinskih i lokalnih medija. Ona je u svom govoru istakla da je primarni cilj ove obuke unapređenje profesionalnog kvaliteta i održivosti lokalnih manjinskih medija.

– Želimo da produbimo znanje o ključnim aspektima savremenog novinarstva u našem digitalnom dobu. Držimo predavanja o integrisanom uredništvu, mobilnom novinarstvu, upotrebi veštačke inteligencije u redakcijama, a govori se i o marketinškim i reklamnim metodama. Sami mediji se ubrzano menjaju, tako da je kontinuirano širenje našeg znanja i alata neophodno za uspešan rad, rekla je Nataša Heror.

(Foto: Čila David)

(Foto: Čila David)

Prvog dana Pavle Zlatić, digitalni menadžer projekta „IREX Serbia Media”, održao je prezentaciju o razvoju integrisane redakcije. Pokazao je učesnicima kako da kreiraju i održavaju integrisanu redakciju na najefikasniji način. Razgovarali smo o proizvodnji onlajn sadržaja i multimedijalnih sadržaja.

O mobilnom novinarstvu govorila je Vladimira Dorčova Valtner, urednica dvojezičnog slovačko-srpskog portala „Storyteller”.

– Smatram da je tema važna. Pokušala sam da ukratko sumiram neke osnovne principe kako bi dopisnici na jezicima nacionalnih zajednica što bolje koristili mobilno novinarstvo u svom svakodnevnom radu. Ovu vrstu novinarstva smatram važnim uglavnom zbog mlade publike, naglasio je predavač.

Prema rečima Marte Varju, glavne urednice lista „Mađar so”, ovakvi skupovi su važni i zbog toga što se zaposleni u manjinskih medijima mogu susresti.

– Sastajemo se i razmenjujemo mišljenja sa ostalim zaposlenima manjinskih medijskih kuća. Delimo svoja iskustva i uspostavljamo veze. Mislim da ako radimo zajedno, onda možemo bolje da informišemo o jedni drugima. Manjinski mediji imaju i svojevrsnu ulogu mosta, jer čine vezu između većinskog naroda i manjina. Za nas je još važnije da od samog početka obavestimo vojvođanske Mađare o svemu što se ovde dešava, rekla je glavna urednica.

Danas predavači obuke stavljaju akcenat na analizu digitalnih sadržaja, kao i na oglašavanje i marketing.

Nyitókép: (Foto: Čila David)