2024. június 20., csütörtök

Gradeći i posle četrdeset godina

Proslavili su rođendan i predata je investicija u Gebi DOO-u u Bačkoj Topoli

Gebi DOO je u petak proslavila svoju četrdesetogodišnjicu postojanja u Bačkoj Topoli, gde je u isto vreme izvršena primopredaja druge faze poljoprivredne kapitalne investicije u ovu kompaniju za proizvodnju stočne hrane, koja je realizovana uz podršku vlade Mađarske i Fondacije „Prosperitati”. Istaknuti gosti događaja bili su Levente Mađar, zamenik ministra spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske i Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, koji su održali govor za ovu priliku. Na ovom događaju su posebno pozdravljeni, Peter Kiš-Parciu, zamenik državnog sekretara za regionalni i pogranični ekonomski razvoj, Jožef Mađar, ambasador Mađarske u Beogradu, Ester Čalokezi, generalni konzul Generalnog konzulata u Subotici, dr Balint Pastor, predsednik skupštine grada Subotice i Balint Juhas, upravitelj Fondacije „Prosperitati”.

U svom govoru, Tihamer Ožvar, direktor i suvlasnik Gebi DOO-a, podsetio je na protekle četiri decenije kompanije sa oko 450 zaposlenih, najznačajnije trenutke kompanije koju je osnovao njegov otac. On je sa okupljenima podelio da je njegov otac, Gelert Ožvar, iznad svega voleo da stvara i da nije video problem, već izazov, pokušavajući da pronađe rešenje. Kada je u tome uspeo, fokusirao se na to kako da svaki posao ili zadatak obavi što efikasnije, naglasio je.

Prema rečima Tihamera Ožvara, pokušavaju da stvore porodičnu atmosferu u kompaniji (Foto: Edvard Molnar)

Prema rečima Tihamera Ožvara, pokušavaju da stvore porodičnu atmosferu u kompaniji (Foto: Edvard Molnar)

Gelert Ožvar je osnovao kompaniju 1983. godine. U početku se fokusirao na nekoliko privrednih sektora, da bi 2001. godine porodica odlučila da izgradi fabriku stočne hrane, koja je počela sa radom dve godine kasnije, tokom svog govora prisetio se početnih koraka. On je dodao da su odlučnost, marljivost i požrtvovan rad bili neophodni da bi se Gebi DOO od malog preduzeća razvila u tržišnog lidera u Srbiji i jednu od najvećih fabrika stočne hrane u regionu. Izgrađena prodajna mreža kompanije obuhvata 50 veletrgovina i više od 2.500 maloprodajnih objekata, rečeno je u nastavku, kao i to da su uvek veliku pažnju poklanjali selekciji zaposlenih, a trude se da stvore porodičnu atmosferu u kompaniji. S obzirom na karakteristike Vojvodine, nabavka sirovina je jedan od kamena temeljaca delatnosti kompanije, istakao je Tihamer Ožvar, koji je takođe istakao da za njegovu porodicu i kompaniju ostanak u zemlji nije samo fraza.

ILUSTRACIJA ONOGA ZA ŠTA SU MAĐARI SPOSOBNI

Ištvan Pastor je u svom govoru se podsetio na proteklih 40 godina i na sve njegove izazove iz perspektive političkih i društvenih promena. Gebi DOO se sada razvio u nezaobilaznu kompaniju koja svakoga čini ponosnim, naglasio je on. Prema njegovim rečima, kompanija je prisutna u oko 20 zemalja. Gebi DOO dokazuje za šta su Mađari sposobni. Kada slavimo ovu kompaniju, pomalo smo i ponosni na sebe, i slavimo i sebe, proizvođače, njihovu posvećenost, stručnost, marljivost i pouzdanost, i sve ono čime su doprineli razvoju Gebi DOO-a i ovih 40 godina, rekao je Ištvan Pastor. On je dodao da je za razvoj pre svega potrebna vitalnost, posvećenost, samopouzdanje i otvorenost, a u okviru toga i zastupanje interesa i saradnja koja može ostvariti interese.

Ištvan Pastor: Kada slavimo ovu kompaniju, pomalo smo i ponosni na sebe (Foto: Edvard Molnar)

Ištvan Pastor: Kada slavimo ovu kompaniju, pomalo smo i ponosni na sebe (Foto: Edvard Molnar)

Kasnije je u izjavi za štampu Ištvan Pastor govorio o tome kako je program ekonomskog razvoja značajno doprineo ostanku u zemlji. Do sada je registrovano oko 14.000 uspešnih prijava, a prema proračunima, korist od ove mogućnosti direktno je stigla do oko 50.000 ljudi. Sa strane Mađarske nema ni jedne forinte duga u pogledu programa ekonomskog razvoja, istakao je Ištvan Pastor, rekavši: čekaju da se promene budžetske prilike i da se nakon toga vrate na nastavak programa ekonomskog razvoja. uobičajenom dinamikom. Na pitanje našeg lista o mogućnostima podrške domaćim kompanijama, predsednik SVM-a je objasnio da je veoma važno iskoristiti prednosti domaćih programa. – Naš preduzetnički sloj je u kontinuitetu iskorišćavao prilike, nije čekao samo one iz Mađarske, već koristi i pokrajinske i druge mogućnosti, rekao je Ištvan Pastor.

BEZ GRANICA SVE JE LAKŠE

Levente Mađar je u svom govoru za ovu priliku, između ostalog, govorio o značaju dalekosežnog demontiranja i otvaranja državnih granica između Srbije i Mađarske. Granice ometaju saobraćaj, odnose među ljudima i izgradnju zajedničke ekonomije, kao i napredak, naglasio je on. Kako je istakao, upravo zbog toga Mađarska podržava skori prijem Srbije u Evropsku uniju snažnije nego bilo koja druga evropska zemlja. Ako se to ne realizuje u narednim godinama zbog kašnjenja zapadnih partnera, onda će Mađarska tražiti da se carinska unija i granični sistem prošire na Srbiju, ne žele da Mađarsku i Srbiju razdvaja tako oštra granica u narednih deset godina, naveo je Levente Mađar.

Obraćajući se novinarima, zamenik ministra je govorio i o budućnosti programa ekonomskog razvoja. Uticaj rata u Ukrajini oseća se kako u budžetu Mađarske, tako i u ekonomiji, zbog čega ima manje novca za sve, uključujući i za prekogranične ekonomske investicije u poređenju sa prethodnim godinama, rekao je Levente Mađar.

Mađarska traži da se carinska unija i granični sistem prošire na Srbiju, rekao je između ostalog Levente Mađar (Foto: Edvard Molnar)

Mađarska traži da se carinska unija i granični sistem prošire na Srbiju, rekao je između ostalog Levente Mađar (Foto: Edvard Molnar)

– Svi smo uvereni da će se, kada se rat završi, stvari vratiti u normalu, odnosno da se i u pogledu Vojvodine možemo vratiti na prethodnu ekonomsku politiku. Ne mogu da dajem konkretna obećanja, ali mogu da kažem da ispunjavamo sve svoje obaveze, sve isplate se vrše na osnovu ugovora. Ako ništa drugo ne uradimo u narednim godinama, i ovo će vezati naše kapacitete, jer su upravo u toku investicije vredne stotine miliona evra. Naravno, stalno razmišljamo o raspisivanju novih, manjih konkursa, kako posao ne bi stao, rekao je Levente Mađar.

Nyitókép: (Foto: Edvard Molnar)