2024. május 12., vasárnap

„Ostanak u zemlji treba da bude konkurentna alternativa!”

Ištvan Pastor: Na vojvođanske Mađare se ugledaju zbog njihove organizovanosti i pripremljenosti

Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, govorio je na radiju Košut o mogućnostima zadržavanja omladine vojvođanskih Mađara u domovini, o srpsko-mađarskom pomirenju, o suživotu i političkoj saradnji mađarske i srpske zajednice, kao i o perspektivama Srbije u EU i o upravljanju migracionom krizom. Intervju je emitovan u emisiji „Vasarnapi Ujsag“ („Nedeljne novine”).

Promena okolnosti i sistema odnosa mora da rezultira novim porukama, istakao je Ištvan Pastor, odgovarajući na pitanje da li se, s obzirom na transformaciju srpsko-mađarskih odnosa, mora promeniti poruka koju treba formulisati za mlade Mađare koji žive u Srbiji. „Vojvođanski Mađari su danas postali cenjen deo srpskog društva i kolektivno i pojedinačno, ne vide nas kao rizik, već nas prihvataju sa našim različitostima. Ugledaju se na nas zbog naše organizovanosti, pripremljenosti i ozbiljnosti. Ako se ovo mora pretočiti u poruku, onda bi prema sadašnjem stanju stvari to bilo sledeće: mladi ljudi mogu da planiraju život u sopstvenoj domovini tako da to bude i ostane dostojno čoveka”, rekao je Ištvan Pastor.

U nastavku je bilo reči o podacima prošlogodišnjeg popisa stanovništva u Srbiji o stanovništvu mađarske zajednice, odnosno o padu broja stanovništva i njegovom obimu.

– Nije nas iznenadila činjenica pada broja stanovništva, nego njegov obim. Broj umrlih je mnogo veći od broja rođenih. S druge strane, vojvođanski Mađari već više od deset godina imaju mogućnost da sticanjem mađarskog državljanstva postanu državljani EU. Iskoristivši ovu priliku, mnogi su odlučili da svoju sreću nađu u inostranstvu. Naš zadatak je da oblikovanjem uslova u Srbiji izbor ostanka u zemlji bude konkurentna alternativa. U tom pogledu nema velike razlike između srpske i mađarske politike. Ovo pitanje se ne može tretirati kao pitanje naše zajednice, jer ako moć zadržavanja stanovništva i autoritet zemlje, kao i mogućnosti za afirmaciju, nisu zadovoljavajući, onda to ne može da nadoknadi sama mađarska zajednica stvarajući jedan svet koji se razlikuje od srpskog u tolikoj meri, da zadrži ljude u svom zavičaju. Za nas koji se bavimo mađarskom politikom, naš zadatak je da našu domovinu učinimo privlačnijom oslanjajući se na resurse matične zemlje, EU i Srbije. Bitno je da vojvođanski Mađari nauče srpski, to utiče na konkurentnost i samopotvrđivanje. U interesu nam je da imamo lekare, inženjere, ekonomiste i pravnike, odnosno da budemo prisutni u svim strukovnim oblastima, jer samo tako možemo da zauzmemo društveni položaj od kojeg ne možemo da odustanemo, objasnio je Ištvan Pastor.

Kada je reč o balansiranju položaja srpske i mađarske politike u Vojvodini, predsednik SVM-a je objasnio da je to izuzetno teško, jer oni zauzimaju različite stavove i različito reaguju na mnoga pitanja. Saradnja je uvek teška, a radi se o rešavanju tenzija, pronalaženju zajedničkog imenioca. U poslednjih više od deset godina, otkako je SVM partner Srpskoj naprednoj stranci i deo skupštinske većine, stalno su suočeni sa dilemom dokle mogu da idu i kako da nateraju svog partnera da shvati da o određenim pitanjima ne zauzimaju stav ili da o njima razmišljaju drugačije, rečeno je. „Ako uspemo da upoznamo jedni druge i da se prihvatimo na nivou međuljudskih odnosa do te mere da druga strana izrečeno ne ne doživi kao neprijateljski gest, već kao stav, onda mislim da manje-više imamo dobijen slučaj”, naglasio je Ištvan Pastor, ističući da su se složili i da je legitimno razmišljati drugačije u odnosu na drugu stranu sa stanovišta zajedničke istorije. „To uključuje uvažavanje tuđeg mišljenja, što rezultira, na primer, činjenicom da idemo na događaje koje slavi većinska nacija, dok za nas oni simbolizuju bolan istorijski događaj, odnosno da ne idemo da slavimo, već da bi smo ispoštovali našeg partnera. Isto očekujemo i od druge strane”, objasnio je Ištvan Pastor.

Odgovarajući na pitanje da li misli „da će biti pristupanja EU, ili je istorija oduzela ovu priliku”, Ištvan Pastor je reako: trenutno smatra da je  istorija to oduzela.

– Verujem da sve ima svoje vreme. Ako to vreme prođe, morate dugo čekati da se to vreme ponovo stvori. Negde u prvoj deceniji 2000-ih, do sredine druge decenije, bio je period kada je ovaj voz mogao da se sustigne. Sigurno je da je Srbija u tom periodu napravila mnogo grešaka, pa nije mogla da sustigne voz tako da skoči na njegovu poslednju stepenicu. Danas ispunjava uslove koje jedna država članica EU mora da ispuni, ali nije članica i ne mislim da će to postati u dogledno vreme. Ne, jer se EU i politika sada fokusiraju na nešto drugo, prioriteti su drugačiji. Region nije bitan u ovom smislu sa stanovišta integracije, već u nekom drugom smislu, sa stanovišta sukoba, kolizije, prostora koji se dobija. Povremeno se organizuju konferencije i ponavljaju se iste fraze od pre 25 godina, ali nema pomaka, objasnio je Ištvan Pastor.

Odgovarajući na pitanje o migracionoj krizi, predsednik SVM-a je istakao značaj korenite revizije migracione politike EU. Prema njegovim rečima, „dok se to ne dogodi, bićemo žrtve ove nedostojne, sramne i bolne situacije”.