2024. június 20., csütörtök

Smernice iz Vojvodine

Treća sezona mentorskog programa Fondacije „Prosperitati” nastavljena je u Novom Sadu – ova vojvođanska ideja je sprovedena i u drugim područjima naseljenim Mađarima

Nakon prvih uspeha u Vojvodini, nastala je tolika potražnja za stvaranjem preduzetničkih zajednica, kao i za sam mentorski program, da je mentorski program za velike preduzetnike realizovan i u Transilvaniji, Slovačkoj, Zakarpatskoj i Pomurskoj oblasti, kao i u Hrvatskoj, istakla je značaj ove vojvođanske inicijative Hajnal Virag, šef odeljenja Državnog sekretarijata za nacionalnu politiku Kabineta predsednika Vlade Mađarske na jučerašnjem stručnom danu, održanom u hotelu „Queen” u Novom Sadu, gde su se sastali učesnici mentorskog programa Fondacije „Prosperitati”.

Program mentorstva za velike preduzetnike je 2019. godine inicirao Državni sekretarijat za nacionalnu politiku Mađarske. Tada se verovalo, da je, pored finansijske pomoći koju podržava Ministarstvo spoljnih poslova i trgovine Mađarske, a sprovodi Fondacija „Prosperitati”, neophodna i stručna podrška za dugoročno, uspešno poslovanje preduzeća, rekla je šefica odeljenja govoreći o počecima.

– U Vojvodini se rodila ideja da veliki lokalni preduzetnici već mogu da pomognu mladim vlasnicima, pa stručnost ne mora nužno da se donese ovde iz Mađarske, nego je već prisutna i ovde. Zajedno sa Fondacijom „Prosperitati” pomogli smo u stvaranju i osmišljavanju okvira koji, pored spoljne pomoći, prvenstveno koristi znanje lokalnih preduzetnika u datoj zajednici. Sredinom treće sezone otkrivamo da je između preduzetnika započeta saradnja koja prevazilazi nivo poznanstva. Oni međusobno sarađuju i pomažu jedni drugima u svakodnevnom životu. Ovo je bio neiskorišćen resurs sa kojim se zajednica može brže razvijati, rekla je Hajnal Virag.

Balint Juhas, upravitelj Fondacije „Prosperitati”, istakao je moć izgradnje zajednice programa koji su organizovali Državni sekretarijat za nacionalnu politiku Kabineta premijera Mađarske, Fondacija „Prosperitati” i Udruženje preduzetnika vojvođanskih Mađara.

– Od početka mentorskog programa, mađarski preduzetnici u Vojvodini su počeli da sarađuju i posluju. Ovo je svojevrsno jačanje zajednice, jer svaka saradnja znači dodatnu priliku za razvoj i pristup tržištu, ali pruža i mogućnost razmene znanja i iskustava. Stoga nam je cilj jačanje i razvoj preduzetničke mikro-zajednice, koja je u najmanju ruku važna kao i podrška projektima. Program svake sezone pokrene najmanje osamdeset preduzetnika u regionu, ali pozivamo i spoljne predavače. Sve to prilagođavanjem programa i tema potrebama mađarskih preduzetnika u Vojvodini, istakao je upravitelj.

Balint Juhas je istakao: zahvaljujući kontinuitetu, mnogi mentorisani su postali mentori. Programu je već treću godinu veran i Zoltan Marton, zaposleni u kompaniji za trgovinu Fontana u Subotici: počeo je kao mentorisani, ali ove godine po drugi put preuzima ulogu mentora.

– Zadatak mentora je da daje smernice. Svakako ne, da govori svom mentorisanom šta da radi i kako da to uradi. Mentorisani moraju sami da donose odluke o pitanjima koja se tiču njihovog poslovanja. Pomoć se, dakle, mora pružiti, ali na način da mentorisani sami odrede pravac u kojem žele da napreduju u razvoju preduzeća. Najvažnije je da u okviru programa gradimo zajednicu kroz koju svako može da stvori nove veze, poznanstva, a time i mogućnosti. Ovaj izgrađeni krug kontakata mora se negovati, jer svako pokušava da iskoristi mogućnosti koje mu najviše odgovaraju.

Učesnike treće sezone mentorskog programa pozdravio je Balint Juhas (Foto: Andraš Otoš)

Učesnike treće sezone mentorskog programa pozdravio je Balint Juhas (Foto: Andraš Otoš)

Mentorisani Zoltana Martona je Gelert Horvat, suvlasnik D.o.o. GeZo-Car Kft. u Horgošu, koji prvi put učestvuje u mentorskom programu.

– Čuli smo mnogo pozitivnih mišljenja o programu, pa smo moj poslovni partner i ja odlučili da ga isprobamo. Pre dve godine smo osnovali našu transportnu firmu, a isporučujemo prvenstveno unutar EU: pored Mađarske, prevozimo i u Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Slovačku i Poljsku, između ostalih. Trenutno imamo četiri mala kamiona, ali bismo želeli da proširimo vozni park kako bismo obezbedili što više radnih mesta. Zbog toga tražimo mogućnost razvoja uz pomoć programa, dok smo okruženi dobrim poslovnim savetima i pozitivnom energijom.

Arpad Pletikosić, direktor kompanije Drontech, koji je prošle godine učestvovao u mentorskom programu, izneo je slična iskustva. Svoju kompaniju je osnovao 2020. godine i od tada nastoji da uvede savremenu tehnologiju poljoprivrednih dronova na naše prostore.

– Mentorski program se i prošle godine pokazao kao dobro iskustvo. Upoznao sam ljude sa kojima inače ne bih imao priliku da razgovaram: postavljali su mi pitanja na načine na koje ne bih ni pomislio. Ovo su veoma dobri sastanci, kao pokazatelji pravca, gde nam skreću pažnju na probleme na koje kao preduzetnici početnici treba da obratimo pažnju. Cilj je da dobijemo što više informacija ispitivanjem naših mentora. I u prethodnoj i u ovoj sezoni mogao sam da se oslonim na veoma dobre mentore: oni su dobri privrednici, njihova stručna oblast je specifična, tako da mogu da skupim veoma interesantna i vredna iskustva, istakao je mladi preduzetnik.

Unikatni inicijatori poput Martina Perpauera, generalnog direktora Bordoline-a, takođe mogu da nađu svoju računicu među mentorisanima.

- Nudim tržišnu nišu za veće investicije. Imam oko četrnaest hektara zemlje, koja je u potpunoj infrastrukturnoj izgradnji. Tražim investitore za ovo. Kroz program sam upoznao takve sisteme kontakata, kao i inovativne i produktivne ljude, koji mi daju mnogo veće mogućnosti za razvoj. To je višestepena obuka, koja uključuje marketing, kao i upravljanje krizama ili proračun faktora rizika. Revidirali smo nekoliko tipova poslovnih modela i strategija: na osnovu toga možemo zaključiti da smo na dobrom ili pogrešnom putu u sopstvenom poslovanju. Dobijamo povratne informacije iz kojih možemo da filtriramo šta treba poboljšati i razviti kako bismo mogli efikasnije da se nosimo sa konkretnim situacijama, rezimirao je rezultate programa mladi predstavnik kompanije iz Doline.

Treću sezonu ovog uspešnog mentorskog programa prošle jeseni je objavila Fondacija „Prosperitati”, a prvi sastanak održan je krajem oktobra u Senti. Stručni partner fondacije u realizaciji programa je međunarodna agencija za inovacije „Design Terminal”.

Nyitókép: Mnogi mladi mađarski preduzetnici iz Vojvodine oslanjaju se na program Fondacije „Prosperitati (Foto: Andraš Otoš)