2024. április 20., szombat
RÚZSFOLT

Csámcsogj a fülembe!

Az utóbbi időben egyre gyakrabban ugranak ki az Instagramon olyan videók, amelyeken ázsiai hölgyek jókora falatokban villámgyorsan kanalazzák be az előttük lévő tálcányi ragacsos, krémes süteményt. Van közöttük torta – szeletekben, de akár egy teljes, háromemeletes is –, meg mignon, zselé, puding, fánk, rolád és a japánok világhírű rizslisztes édessége, a mochi is. A felvételeken szinte fuldokolva lapátolják magukba a temérdek édességet, közben cuppognak, nyammognak és nagyokat nyelnek. A pár perces videók azért keltették fel az érdeklődésemet, mert azt hittem, a rendkívül szemrevaló desszertek elfogyasztása után a lányok megosztják majd azok receptjét. Tévedtem. Az evést leszámítva nem történik bennük semmi izgalmas, mégis kíváncsiak rájuk az emberek, a csámcsogó lakomának milliós rajongótábora van, a műfajt űző influenszerek pedig rendkívül sikeresek, szupersztároknak számítanak.

Az ún. mukbang videók hazája Dél-Korea, ahol hagyománya van a társasági étkezésnek, maga a kifejezés pedig a muk „evés” és a bang-song „közvetítés” szóból származik. Tehát nevezhetjük evőshow-nak, amelynek a szereplője maga elé készít egy regimentnek elegendő mindenféle ételt tematika szerint (pl. édességet, gyorskaját, főtt disznófejet, pizzát, nyers húst, lépesmézet, csípős ramentésztát stb.), és azt a webkamerája előtt betömi magába.

Az evős műfajhoz egyébként szorosan kötődik az ASMR, azaz az „autonóm szenzoros meridián válasz”, közérthetőbben az önkéntelen idegi és érzékszervi válasz. Az említett videótípus vonzereje a hangokban rejlik. A mukbang videókban az evést kísérő zajokra, a cuppogásra, csámcsogásra, szürcsölésre, rágásra kell gondolni, mint például amikor beleharapunk a roppanós héjú almába vagy felszippantjuk a szószos tésztát. De olyan videók is vannak, amelyekben lassan vágnak valamit, vagy halkan suttognak. Bizonyított tény, hogy rengetegen találják megnyugtatónak ezeket az apró neszeket. Hallgatásuk közben a rajongók olyan agybizsergető, euforikus érzésről számolnak be, amit pihentetőnek tartanak, a nehéz munkanap után ellazulnak tőle.

A szaftos, kocsonyás, zsíros ételekben gazdag mukbang videózás legalább tíz éve hódít az online térben, közben volt egy időszak, amikor kissé alábbhagyott, majd ismét berobbant. A népszerűségük hatalmas, van olyan videó, amelyre 194 millióan voltak kíváncsiak. A céljuk a szórakoztatás, azonban sokak számára virtuális társaságot is nyújtanak saját ebédjük vagy vacsorájuk elfogyasztásához. Valójában érdekes elnézegetni, amikor valaki ilyen irdatlan mennyiségű ételt fal fel, de maximum kikapcsolódásra jó ez a néhány perc, ismeretszerzésre semmiképp. Nem fogunk megtudni sem új receptet, sem új ételkészítési technikát, csak azt látjuk, hogy az ártatlan babaarcú lányka jóízűen eltüntet magában 10 körpizzát vagy 2 kiló főtt szalonnát, miközben mosolyog hozzá. Látszik, hogy élvezi az evést, de ki nem néznénk belőle, hogy be tud kebelezni egy svédasztalnyi táplálékot. Egyébként nem értem, hogyan képesek eltüntetni és megemészteni ezt a tetemes mennyiségű eledelt, attól tartok, meghányatják vagy meghashajtózzák magukat, különben egyik sem lenne karcsú. És az is köztudott, hogy a rövid idő alatt beburkolt majd tízezer kalória rendkívül káros a szervezetnek. Biztos vagyok benne, hogy a vloggerek a valós életben étkezési zavarokkal küzdenek.

Hogy mégis miért csinálják? Mert ahogy minden bizarr divatőrületnek, ennek is óriási követőtábora van, ebből adódóan jó pénzkeresési lehetőség. De kérdés, létezik-e az az összeg, amennyiért a nádszál vékony mukbangereknek megéri kockára tenni az életüket.

Nyitókép: Illusztráció (Pixabay)