2024. április 20., szombat

Az élet nagy dolgai

A lányaim a hétvégén az operába mennek és balettet fognak nézni, mégpedig Spartacus történetét. Milyen jó dolog, két különlegesség egyszerre. A Magyar Állami Operaház épülete már maga is egy csoda, a balett pedig biztosan elvarázsolja majd őket. Ezt nem én szerveztem számukra, a barátaink viszik el őket és nagyon hálás vagyok nekik ezért, annál is inkább, mert balettelőadásban még nekem sem volt részem, ők meg már gyerekként átélhetik ezt a varázslatot. Az operaházat egyszer turistaként bejártam, megcsodáltam a monumentális, díszes épületet, de előadást még soha nem néztem ott. Valahogy nem is jutott eszembe, hogy el lehetne menni, most viszont nagyon örülök ennek a lehetőségnek. Úgy érzem, ez nagy dolog lesz az életükben, ez lesz számukra az első nagyvárosi kulturális kaland. Színházban itthon már sokszor voltak, jártak képkiállításon, könyvbemutatón, múzeumban, de az opera azért egészen más, az egy különlegesség. Amikor elmondtam nekik a jó hírt, akkor visszakérdeztek, hogy akkor ez most valami nagyon jó dolog lesz-e. Hát persze, gondolhattam volna, hogy a tíz év körüli lányaim számára, akik még nem láttak ilyesmit, ez a bejelentés nem lesz nagy horderejű, úgyhogy fel kell egy kicsit készítenem őket. Neki is fogtunk keresgélni az interneten, képeket néztünk az épületről és az előadásról is, így aztán már ők is rájöttek, hogy ez tényleg egy különleges alkalom lesz különleges helyszínen.

Aki fővárosban nő fel, annak biztosan nem nagy dolgok ezek, hiszen ha nem is mennek be az olyan jellegzetes és egyedi nagy épületekbe, mint amilyen egy operaház, egy országház, egy nemzeti színház, valahogy akkor is ismerik az épületet, tudnak róla, elhaladnak mellette, a kisvárosiaknak viszont ezek mind különlegességek, nagyvárosi csodák. Most az én lányaim is eljutnak egy ilyen nagyvárosi csodába és remélhetőleg sok-sok élményekkel térnek majd haza.

Ezek után azt hiszem, itt az ideje elvinni őket más hasonló helyekre is, elsősorban Budapesten. Én magam húszéves voltam, amikor megismerkedtem a magyar fővárossal, akkor jártam az Országházban, az Operaházban, a Mátyás-templomban és számos más fontos helyen is, de nekik szeretnék előbb alkalmat adni ezekre a találkozásokra. Az Operaház egy jó kezdet lesz nekik. 

Nyitókép: Illusztráció (Pixabay)