2024. június 16., vasárnap

Vezessünk óvatosan!

A szigorúbb büntetőintézkedések ellenére Szerbiában továbbra sem csökkennek a közúti balesetek. A hétvégén 12 óra leforgása alatt 9 szerencsétlenség történt, amelyben 5 személy életét vesztette, 11-en pedig súlyosan megsérültek. Az illetékesek a közlekedési szabályok betartására szólítják fel a vezetőket. A történések miatt a rendőrség fokozott ellenőrzést tart az utakon.

Szerbiában évente megközelítőleg 600 személy veszíti életét közúti balesetekben. Többek között ezért is hozták meg tavaly az új közlekedésbiztonsági törvényt, amely szigorúbb büntetőintézkedéseket tartalmaz. Például súlyos szabálysértés esetén a rendőrség ideiglenesen lefoglalhatja a járművet, amelyet bírósági döntés után el is vehetnek. Ez akkor történik meg, amikor két év alatt legalább két súlyos szabálysértést követ el a vezető, mint amilyen az ittas, vagy az erőszakos vezetés. Ide tartozik még a megengedett sebesség átlépése lakott és lakatlan területen, iskolai övezetben, vagy lassú forgalmi zónában. Továbbá a jogosítvány nélküli vezetés és még sorolhatnánk. Az intézkedéssel az volt cél, hogy mérsékeljék a balesetek számát. Egyes szakértők azzal érveltek, hogy a gépkocsi kivonása a forgalomból eredményekhez vezet majd. Ahhoz ugyanis, hogy a gondatlan sofőrök viselkedése megváltozzon, szükség van az ilyen intézkedésekre. Persze azzal is lehet érvelni, hogy ilyen módon nem oldhatók meg a problémák, szankciókkal nem lehet megváltoztatni az emberek viselkedését vagy megreformálni a társadalmat.

A közlekedésbiztonsági szakértők nem győzik hangsúlyozni a megelőzés fontosságát. A szerencsétlenségek fő okozója a legtöbb esetben ugyanis a gyorshajtás, a figyelmetlenség, az alkoholfogyasztás és a biztonsági öv használatának a hiánya. Tehát a szabályok betartásával megelőzhetnénk a baleseteket. Fontos lenne ezenkívül állandó ellenőrzéseket tartani az utakon, több rendőrt alkalmazni. Egyes szakértők hangsúlyozzák, hogy nem a szankciók összegének növelése vagy a súlyosabb büntetőintézkedések bevezetése hoz eredményt, hanem az ellenőrzések eredményesebbé tétele.

Talán a legnagyobb gondot a sebességkorlátozás betartása jelenti. Vajon miért szeretnek az emberek gyorsan hajtani? Szakértők ezt úgy magyarázzák, hogy ilyenkor örömöt érzünk, élettelik vagyunk. Testünk adrenalint termel, hogy javítsa a reflexeinket és a koncentrációnkat, mivel agyunk megérti a balesetveszélyt. Az emberek ezenkívül szeretnek gyorsabban haladni másoknál, nehéz meggyőzni őket arról, hogy a gyorshajtás nagy kockázattal jár. Sokan még mindig úgy gondolják, hogy az ittas vagy a biztonsági öv nélküli vezetés rossz, de a gyorshajtás az rendben van, ami súlyos tévedés. Ne feledjük, hogy ha gyorsan vezetünk, egy pillanat alatt megtörténhet a baleset. Ezzel nemcsak a saját, hanem a mások életét is veszélybe sodorjuk.

Ha fáradtak vagy ingerültek vagyunk, legjobb elkerülni a vezetést. Ennek ellenére a járművezetők általában alábecsülik a fáradtság következményeit. Nem elhanyagolható tényező, különösen a fiatalok körében, a nem megfelelő rutin vagy a túlzott önbizalom. Itt említsük meg, hogy a hétvégi balesetekben két személy próbaengedéllyel rendelkezett. Lényeges az is, hogy tartsunk távolságot az előttünk közlekedő gépkocsitól, ezenkívül nagyon fontos betartani a közlekedési szabályokat, például mindig megállni a STOP táblánál, vagy a vasúti átjáró előtt.

A nyári meleg beköszöntével különösen megnő a balesetek száma. Az emberek ilyenkor ingerlékenyebbek, türelmetlenebbek, fáradtabbak, nem tudnak olyan jól koncentrálni. Hamarabb elveszítik az önkontrolljukat, így hajlamosabbak a szabályszegésre. Azok tehát, akik nehezen viselik a meleget, próbálják elkerülni a vezetést, vagy legalábbis a hosszabb utakat.

Fontos továbbá, hogy mindig pihenjük ki magunkat, csatoljuk be a biztonsági övet, ne fogyasszunk alkoholt. Lényeges a folyamatos folyadékpótlás, legyen nálunk mindig víz. Vezessünk lassabban, tartsunk nagyobb távolságot az autóktól. Iktassunk be szüneteket, frissüljünk fel. Amikor autóba ülünk, egy pillanatra érdemes végiggondolni, hogyan érezzük magunkat, testileg és lelkileg egyaránt. A fáradtság különösen veszélyes helyzeteket okozhat.

Gyalogosként is vigyáznunk kell, csak zebrán menjünk át az úton, és akkor is óvatosan lépjünk ki az úttestre. Természetesen balesetek előfordulhatnak, de a szabályok betartásával sokkal kevesebb fordulna elő. Fontos lenne tehát, hogy a közlekedésben résztvevők felelősségteljesebbé váljanak. Mindenkinek biztonságos és óvatos vezetést!

Nyitókép: Illusztráció – Pixabay.com