2024. április 13., szombat

Mit tegyünk vihar esetén?

Az elmúlt hetek folyamán több alkalommal is pusztító viharok söpörtek végig vidékeinken. A jégesővel és orkán erejű széllel kísért zivatarok legfőképpen Nyugat- és Dél-Bácska, valamint Szerémség területeit érintették, ahol régóta nem látott és tapasztalt pusztításokat vittek véghez. Számos földműves egész évi fáradtságos munkáját tette semmivé a termőföldeket letaroló jégeső, amely a széllel párosulva a lakóházakban és az épületekben is károkat okozott. Újvidéken is láthattuk a vihar pusztításának nyomait, a gyökerestől kicsavart, vagy derékba tört fákat, az általános iskolák, a Vásár, a Péterváradi vár és a lakóépületek lesöpört és megrongált tetőszerkezetét. Mondhatni, mindenkit megdöbbentettek a közösségi oldalakon egymás után közzétett felvételek, amelyekből világosan láthattuk, mire képes az anyatermészet ereje.

A természeti csapásokat nem tudjuk megakadályozni, viszont minimálisra mérsékelhetjük az utánuk jelentkező károkat. Az online oldalunkon közzétett múlt heti körkérdésünkben arra voltunk kíváncsiak, hogy olvasóink milyen óvintézkedéseket tesznek vihar esetén. A válaszadók közel azonos arányban jelölték meg a lakás áramtalanítását, valamint az ajtók és ablakok becsukását, de akadnak olyanok is, akik nem tartanak a viharoktól. Ennyire azonban ne legyünk felelőtlenek, hiszen bárkit súlyos csapás érhet, ha nem tesz megfelelő óvintézkedéseket.

(Fotó: Diósi Árpád)

(Fotó: Diósi Árpád)

A viharkárok enyhítése érdekében döntő szerepet tölt be az épületek rendszeres karbantartása. A viharok során nagyobb mértékben sérülhetnek a lakóház azon részei, amelyek eleve rosszabb állapotban vannak, ugyanakkor a vihar elvonulása után is fontos átvizsgálni a házat, nehogy egy következő vihar alkalmával példának okáért a kisebb sérüléseket elszenvedett tetőszerkezetet nagyobb kár érje. Az egyre erőteljesebb széllökések miatt fontos odafigyelni a kerti bútorok és eszközök biztonságos rögzítésére, vagy védett helyre való elrakására, mivel ezeknek elmozdulásával további károk keletkezhetnek a lakóépületekben, de a gépjárművekben is.

A villámlásokkal kísért viharok során mindenki tudja, hogy elsődleges a nyílászárók becsukása és a lakás áramtalanítása, emellett azonban elővigyázatosságból fontos még néhány lépést megtennünk. A szakemberek szerint az ítéletidő során semmiképpen se lépjen a testünk kapcsolatba a vízzel, vagyis tilos a tusolás és a fürdés, valamint a mosogatás is. Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) illetékesei szerint a vízvezetékek is vezethetik a villámcsapást, amit csak úgy tudunk enyhíteni, ha a fémcsöveket műanyagokkal cseréljük le.

A kisgyermekeknek is sokszor elmondjuk, hogy villámláskor kerüljék az ablakokat, az ajtókat és az erkélyeket, valamint a betonpadlóra sem szabad leülni. Mondani sem kell, hogy az áramkörbe kötött berendezéseket sem szabad használni a villámlás során, ugyanakkor a szakemberek javaslatai szerint a viharok előtt a kiszáradt fákat és faágakat is el kell távolítani, amiket a szél könnyedén kicsavarhat, ezáltal pedig könnyen okozhatnak személyi sérüléseket és anyagi károkat is.

Amennyiben a szabadban ér el bennünket a vihar, akkor is mielőbb menedéket kell keresni a legközelebbi üzletben, vagy bevásárlóközpontban. A villám akár 16 kilométeres távolságból is veszélyes lehet, vagyis ez azt jelenti, hogy akkor is erős villámcsapás érhet bennünket, ha körülöttünk éppen nincs is olyan intenzív vihar. Kerülni kell a magaslatokat, a fákat és a nyílt vízfelületeket, mert ezek hatványozottan vonzzák a villámcsapást. Az ítéletidő elvonulását követően is jobban tesszük, ha legalább fél órát még zárt térben maradunk és természetesen a villámlás alatt is erősen ajánlott épületben, vagy gépjárműben menedéket keresni.

Ezek az óvintézkedések többé-kevésbé mindenki számára ismeretesek, azonban nem lehet elégszer hangsúlyozni ezeknek betartását. Annál is inkább, mivel a már említett viharok sajnos emberi életeket is követeltek, ugyanis szerencsétlen körülmények között négyen is életüket vesztették az országban, köztük egy mindössze tizenkét éves gyermek is.

Milyen óvintézkedéseket tesz vihar esetén?

Áramtalanítom a teljes lakást – 41%

Becsukom az ablakokat és a bejárati ajtót – 37%

Az udvarból összegyűjtöm a mozdítható holmit – 6%

Távol tartózkodom a fémtárgyaktól – 2%

Semmit sem teszek, van lakásbiztosításom – 6%

Nem tartok a viharoktól – 8%