2024. június 24., hétfő

Gyermekeink érdekeit tartom szem előtt

Támogató aláírásgyűjtés a VMSZ tartományi listájához

A Vajdasági Magyar Szövetség pénteken reggel nyolc órától Újvidéken, a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban gyűjtötte a támogató aláírásokat a tartományi választásokon való induláshoz.

– Azért jöttem aláírni, mert magyar vagyok, és szeretném támogatni a vajdasági magyar közösséget. Fontosnak tartom, hogy összefogjunk, együtt legyünk, nem szabad megengedni, hogy elgyengüljünk. Szeretném ennek érdekében kivenni a részemet a munkából. A Vajdasági Magyar Szövetség nagyon jól kezeli a helyzetet, számos előnyt élvezünk, amióta rájuk támaszkodhatunk – hangsúlyozta Ility Szilvia, miután aláírásával támogatta a VMSZ tartományi listáját.

Ility Szilvia (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

Ility Szilvia (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

– Ilyen módon is szeretném támogatni a vajdasági magyarságot és az előbbre jutásunkat. Látom és tapasztalom a Vajdasági Magyar Szövetség számos eredményét. Kiemelendő az anyaországgal folytatott együttműködés, a Prosperitati támogatásai, amelyek több családtagomat is érintik. Emellett említést érdemel az anyasági támogatás is, ha a VMSZ nem lett volna, akkor ebből sem jutott volna a vajdasági magyaroknak – véli Varga-Faragó Ágota.

Varga-Faragó Ágota (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

Varga-Faragó Ágota (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

– Fontos, hogy összefogjunk, és hogy ilyen módon elősegítsük a pozitív változásokat. Leginkább a gyermekeink érdekeit tartom szem előtt. Eddig is nagyon sokat segítettek a fiatalok boldogulásában. Itt van a szomszédban az Európa Kollégium, amely kétségkívül nagy segítséget jelent az egyetemistáknak – mondta Morvai Anna.

Morvai Anna  (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

Morvai Anna (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

– Minden vajdasági magyar számára fontos, hogy legyen érdekképviseletünk köztársasági és tartományi szinten egyaránt. A köztársasági lista támogatására nemrég több mint 11 ezer aláírást sikerült összegyűjteni, remélem, hogy hasonló eredmény születik ezúttal is. Nemrég végeztem el az egyetemet, ehhez sok támogatást kaptam ösztöndíj formájában, a Magyar Kormánynak, az MNT-nek és a VMSZ-nek hála – emelte ki Klimo Péter.

Klimo Péter (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

Klimo Péter (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

KÚLÁN ÉS SZENTTAMÁSON SIKERES VOLT AZ AKCIÓ

A vajdasági parlament szavazattöbbséggel elfogadta a tartományi képviselőház mandátumának idő előtti megszüntetésére vonatkozó javaslatot, így Momo Čolaković, a tartományi parlament elnöke december 17-ére kiírta a tartományi választásokat. A Vajdasági Magyar Szövetség Vajdaság-szerte megszervezte a tartományi jelöltlista állításához szükséges, támogató aláírások gyűjtését, így Kúlán a Népkör kistermében, Szenttamáson pedig a VMSZ irodájában.

VMSZ tartományi képviselő-jelöltlistán szerepel Hugyik Karolina is, aki az elmúlt négy évben egyedül képviselte a kúlai körzetet. Arról érdeklődtünk, hogy az elmúlt időszakban mi minden valósult meg a tartományi támogatások által, amelyek hozzájárulnak az itt élő magyar közösség életviteléhez.

 

Paraczky László felvétele

Paraczky László felvétele

− A VMSZ jelentős politikai erő önkormányzati, tartományi és országos szinten is. Ahhoz, hogy a megkezdett munka folytatódhasson, szükség van a választók segítségére is a decemberi választásokon. Kúlán is rendkívül nagy segítséget jelentettek azok a támogatások, amelyeket a tartományi és köztársasági érdekképviseletünknek köszönhetünk. Mint szórványközösség, legjelentősebb számunkra az oktatási és a művelődi intézményeink működésének megsegítése. A Petőfi Brigád Általános Iskolában több fejlesztés megvalósult, pl. sikerült felújítani a tetőszerkezetet, elvégezni a nyílászárók cseréjét, korszerűsíteni a világítást. Fontos továbbá az, hogy a magyar nyelvű óvodában megnyílt a napközi, ami igen nagy segítséget nyújt a dolgozó szülők számára. Felújították a játszóteret, felszereltünk egy játszósarkot is a legkisebbeknek, a magyarul tanuló kisdiákok pedig könyvcsomagokat kaptak – sorolta Karolina.

A másik, a kúlai magyarság számára fontos intézmény a Népkör Magyar Művelődési Központ, melynek tevékenysége és rendezvényei ugyancsak több alkalommal támogatásban részesültek.

− Nagy örömünkre megvalósulhat és régóta esedékes beruházás Kúlán, hogy a 2008-ban leégett könyvtár méltó helyet kaphat a város központjában, ahol a tervek szerint városi múzeum és szabadtéri színpad is épül. A célok tehát nem változnak: továbbra is a magyarság érdekeinek a védelmét, közösségünk biztonságát és fejlesztését helyezzük előtérbe  – mondta a VMSZ kúlai körzeti jelöltje.

A szenttamási VMSZ-irodába reggel 8 órától folyamatosan érkeztek az emberek, akik aláírásukkal támogatták a párt tartományi jelöltjeinek listáját.

Kocsis Krisztián, a párt első helyi szervezetének elnöke lapunknak elmondta, hogy a néhány nappal ezelőtti aláírásgyűjtés és a mostani is nagy visszhangra talált a párt szimpatizánsai körében:

− Délelőtt nálunk is gyűjtöttük a VMSZ tartományi listáját támogató aláírásokat. Szenttamásról két jelölt neve szerepel a listán, Rind Paraczky Laura neve és az én nevem. Jól látni, hogy a polgárok részéről pozitív a támogatási szándék, hiszen a négy óra alatt 92-en jöttek el a VMSZ-irodába és aláírásukkal támogatták a tartományi listát. Ezúton szeretném mindenkinek megköszönni a részvételt a mai és a múlt heti aláírásgyűjtésen, azt, hogy támogattak bennünket. Számítunk mindenkire december 17-én is – mondta Krisztián.

Kúlán és Szenttamáson pénteken délig a szükséges aláírások kétszeresét, azaz 152, illetve 92 polgár támogatását sikerült hitelesíteni.

MAGYARITTABÉN ÉS TORDÁN HÁLÁSAK A POLGÁROK A TÁMOGATÁSÁÉRT

A bégaszentgyörgyi községben Magyarittabén és Tordán a helyi közösségek épületében gyűjtötték a támogatói aláírásokat pénteken délelőtt. Lapunknak Dobai János, a tordai helyi közösség elnöke elmondta, hogy nagyon hálásak a polgárok támogatásáért.

– Ami az érdeklődést illeti elmondhatom, hogy nagyon nagy volt. Nagyon rövid idő leforgása alatt a bégaszentgyörgyi községben összesen százharmincketten döntöttek úgy, hogy támogatják a Vajdasági Magyar Szövetség tartományi listaállítását. Ezek a számok sokkal jobbak, mint amennyiben reménykedtünk – mondta a tordai helyi közösség elnöke.

ÓBECSÉN ÉS TÖRÖKBECSÉN IS ZÖKKENTŐMENTESEN ZAJLOTT AZ ALÁÍRÁSGYŰJTÉS

Óbecse község területén és Törökbecsén is pénteken gyűjtötte a Vajdasági Magyar Szövetség a támogató aláírásokat a tartományi választásokon való induláshoz. Péterrévén a helyi közösség épületében, Bácsföldváron az Újfalusi Klub épületében, Óbecsén pedig a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben várták az aláírókat.

 

 

 

Óbecse község területén 456 aláírás gyűlt össze (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

Óbecse község területén 456 aláírás gyűlt össze (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

– Óbecse község területén összesen 456 aláírás gyűlt össze. Zökkentőmentesen zajlott az aláírásgyűjtés – mondta Kiss Igor, az óbecsei községi képviselő-testület és a VMSZ óbecsei helyi szervezetének elnöke.

Törökbecsén 9 és 12 óra között a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület épületében gyűjtötték a támogató aláírásokat. Szőnyi Csongor, a VMSZ Törökbecse községi szervezetének elnöke elmondta, hogy 44 aláírást sikerült összegyűjteniük.

Nyitókép: Dávid Csilla felvétele