2024. június 13., csütörtök

Bácsgyulafalvi sikerek

Díjeső a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület gyermekszínjátszóinak

Számtalan sikeres fellépést, szemlét tudhatnak maguk mögött a bácsgyulafalvi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület csoportjai. Égető Éva, az egyesület elnöke beszámolt róla, hogy a Rontom – Bontom – Alkotom színjátszó és bábos csoport A válogatós királykisasszony című székely mesét mutatta be a községi gyermekszínjátszó szemle szakmai zsűrije előtt. Onnan továbbjutottak a körzetire, Cservenkára, majd a tartományi szemlére is, amelyet a hétvégén Temerinben tartottak. Ugyanez a bábmese Bácskossuthfalván, a XI. Diákszínjátszó Találkozón arany minősítésben részesült. Kabók Márk a legjobb alakításért kapott díjat. 

Az előadás szereplői: Kabók Hanna, Kabók Márk, Horvát Bacsó Karolina, Petković Matea Leila, Bezdán Zolna. A dramaturg és a rendező Vörös Imelda, a díszlettervező és a kivitelező Tóth Krisztina és Szekeres Norbert, a jelmeztervező és a kivitelező Ljiljana Bačlija, a bábtervező és kivitelező Rade Rokvić, a bábruhák kivitelezője Fenyvesi Kovács Andrea, a citera, ének korrepetítorok: Báló József és Litvai Karolina.

A Rontom – Bontom – Alkotom színjátszó csoport két előadással vett részt a XVI. Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozón Bácsfeketehegyen, amely egyben a XXXIII. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó minősítője is. A bácsgyulafalvi csoport különdíjban részesült az ígéretes műhelymunkáért. Ezüst minősítésben részesült a Hessmese című előadás, szintén második helyezett lett a Válogatós Királykisasszony című bábelőadás. Mindkét produkció rendezője Vörös Imelda. 

A Csóka Művelődési és Oktatási Központ vendégül látta a gyermekszínjátszó csoportot a Hessmesével és a bábelőadással. Ami az előttük álló eseményeket illeti, a bácsgyulafalvi gyerekszínjátszók június 1-jén Pannónián vendégeskednek a Gyermekkor szárnyain elnevezésű nemzetközi gyermekfesztiválon.  Az egyesület elnöke büszkeséggel mesélt arról is, milyen eredményeket értek el a népzenei, néptáncos csoportok tagjai.  A Dalogány énekcsoport részt vett a Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőn, továbbá a községi szemlén. Jelenleg a Ludas Közösségfejlesztő Egyesület szervezésében készülnek a május 25-én zajló Citera pendüljön, ének zendüljön elnevezésű népzenei vetélkedőre.  A bácsgyulafalvi Jártatós citerazenekar a Szólj, síp, szólj! vetélkedőn, továbbá a szenttamási Aranyciterán is bronz minősítést szerzett. Ők szintén izgalommal gyakorolnak a hónap végi ludasi vetélkedőre.  Az egyesület rendelkezik egy, az utánpótlást szolgáló citeracsoporttal is. Ennek tagjai egyelőre a helyi rendezvényeken lépnek fel, nagy lelkesedéssel. 

A Kisbetyár nevet viselő néptánccsoport pedig jelenleg a Kőketánc néptánc vetélkedőre gyakorol.  

Égető Éva megköszönte a segítséget a támogatóknak, a Csoóri Sándor Alapnak, a Bethlen Gábor Alapnak, Zombor városnak, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárságnak, a Magyar Nemzeti Tanácsnak. Továbbá hangsúlyozta az odaadó szülők támogatását és a helyi Kis Ferenc Általános Iskolával való együttműködést, hogy az intézmény tolerálja a gyerekek hiányzását a tanítási órákról a szemlék alkalmával.

Nyitókép: (Fotó: Égető Éva)