2024. április 20., szombat

Hálás kegyelettel

Az isterbáci áldozatokra emlékeztek Bezdánban

Bezdánban az Alsó temetőben pénteken megemlékezést tartottak az 1944-ben Isterbácon, a partizánok által legyilkolt mintegy 120 magyar áldozat emlékkeresztjénél, valamint a Turul-emlékműnél.  A kegyeletadó misét ft. Zélity Mihály szolgáltatta. 

A Neveda Éva által szervezett alkalmi programban szavalatok is elhangzottak és közreműködött a templomi kórus.

– A hátam mögötti sírokban nyugvók hazavárták a hozzátartozóikat. Könnyű azt becsapni, akinek a szíve tele van szeretettel, mert fel sem tételezi, hogy a másik ember nem így érez. Valóban, Kis Roza néni, aki 16 éves Jani fiát küldte a sorban álló férje után, mondva neki: „Vidd, fiam, édesapád után a kabátot, hátha fázik majd…” Nem is gondolt semmi szörnyűségre, mennyire hitt az emberek szavában, hogy munkára viszik a férfiakat, köztük az ő férjét is. Mindketten itt nyugszanak. Hálával tartozunk ezeknek az áldozatoknak, elképzelhető, hogy az ő vérük árán menekült meg a falu lakosságának több mint fele – mondta a szervező. 

Kiemelte, köszönet illeti meg azokat a Szabadka környéki honvédeket is, akik feladatul kapták, hogy robbantsák fel a hidat a Ferenc-csatornán és a sebesfoki hidat. Tudták, ha ezt megteszik, az egész falun bosszút állnak majd. 

– Őseinket megmentették, saját magukat nem, kivégezték őket is.  Hálával tartozunk annak a szovjet katonatisztnek, aki megálljt parancsolt a futballpályán, több száz ember kivégzésén. Nem tudom, az áldozatok hozzátartozói hogyan tudtak együtt élni azokkal az emberekkel vagy velük szimpatizálókkal, akik elkövették ezeket a szörnyűségeket. Talán ismerték Wass Albert sorait: „Gyűlölet tövise nem virágzott még békét soha.” Ha ők túlélték ezeket a nehéz éveket, az Úristenben bízva, akkor nekünk nem marad más, mint emlékezni rájuk, gyertyát gyújtani és elfogadni azt az örök érvényű, megbocsátásra hangoló idézetet, miszerint: „A megbocsátás az az illat, amelyet az ibolya szór, arra a cipősarokra, amely éppen eltapossa – mondta Neveda Éva. 

A kegyelet virágait elhelyezte a Magyar Nemzeti Tanács, a bezdáni helyi közösség, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, a Keskenyúton Alapítvány, a Szent György Lovagrend,  a Bezdáni Hidak, a Bezdaninfo képviselete.

A Turul-emlékműnél hallottunk a sírban nyugvó Nist Mihály leventeoktató és a 37 ismeretlen honvéd hősies kiállásáról. Az alkalomhoz illő szavalat után megkoszorúzták az emlékművet.

Nyitókép: A VMSZ képviselete koszorúz (Fotó: L. Móger Tímea)