2024. április 20., szombat

Szélesebb és biztonságosabb

Átadták a Kerény és Bácsgyulafalva közötti felújított utat

Tegnap hivatalosan is átadták a Kerény és Bácsgyulafalva közötti út 6 és fél kilométeres, felújított szakaszát. Jankovich Szilárd, Zombor városi tanácsos, a VMSZ bácsgyulafalvi Helyi Szervezetének elnöke a három hónapon át tartó felújítással kapcsolatban elmondta, a Kerény és Bácsgyulafalva közötti út 1976-ban készült el. 

– Akkor az aránylag megfelelőnek bizonyult, mert a forgalom néhány évtizeddel ezelőtt nem volt ilyen intenzív, mint manapság. Időközben az útszakasz olyan mértékben elhasználódott, hogy szinte balesetveszélyessé vált. Keskeny is volt, 5 méteres, ami csak tovább amortizálódott, így aztán haladéktalanul szükségessé vált a felújítás, amelynek köszönhetően 6 és fél méterre kiszélesítették a szakaszt. Hiszem, hogy ezentúl kényelmesen és biztonságosan tud rajta autózni mindenki. Maga a beruházás 360 millió dinár értékű, és köztársasági költségvetésből valósult meg, továbbá a munkálatokat a Szerbiai Utak Közvállalat végezte el és a Vojput mint alvállalkozó vett részt benne –  mondta a városi tanácsos. 

Pelt Ilona tartományi segédtitkár, a Vajdasági Magyar Szövetség Nyugat-bácskai Körzeti Szervezetének elnöke fontosnak nevezte az útszakaszt, ugyanis ez a legrövidebb útvonal, amely összeköti Nyugat-Bácskát Bánáttal, Topolyán keresztül. 

– Térségünkben sok, Topolyán tanuló iskolás gyerek van, és egyáltalán nem mindegy, hogy ők milyen állapotú úton jutnak el a tanintézménybe. Minden szempontból fontos, hogy biztonságos legyen a közlekedés ezen a szakaszon is. A szóban forgó útszakasz része volt a Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség 2020-as koalíciós szerződésének. Mindezt teljesítettük. Ugyanígy megvalósult a Bácskertes (Kupuszina) és Monostorszeg közötti, szintén fontos útszakasz, továbbá a közeljövőben várható, hogy megnyílik az átkategorizált határátkelő Hercegszántó és Béreg között – hallottuk a VMSZ körzeti elnökétől.

Az ünnepélyes átadáson jelen volt még Antonio Ratković, Zombor város polgármestere és Borsos Mária, a bácsgyulafalvi Helyi közösség Tanácsának elnöke.

Nyitókép: Pelt Ilona és Jankovich Szilárd (Fotó: L. Móger Tímea)