2024. április 19., péntek

Előremutató szüreti báli hagyományok

Október 8- án tartották Bácskertesen-Kupuszinán a hagyományos Szüreti bált. Prislinger Stevan volt a bíró, Szanka Emma a bíróleány. Népviseletet öltöttek a legkisebbek, az óvodások is és szülőkkel, tanárokkal, érdeklődőkkel együtt, táncolva tettek egy nagy kört a faluban.

– Zenével, többi táncos kíséretében jött el értem a bíró. Együtt mulattunk mind. Nagy élmény számomra, hogy felvehetem a színes, díszes népviseletet és idén én lehetek a bírólány – mesélte Emma.

Szüreti báli hangulat (Fotó: L. Móger Tímea felvétele)

Szüreti báli hangulat (Fotó: L. Móger Tímea felvétele)

A bíró, Stevan is hasonló büszkeséggel ecsetelte:

– Nagy dolog a néptánccsoport tagja lenni, az osztállyal együtt szervezni az eseményt. Örülök, hogy bíró lehetek – hallottuk a fiútól.

A bál a Petőfi Sándor Művelődési Egyesületben zajlott. A bemutatkozó iskolás néptánccsoportokat Szilágyev Pilin Andrea és Domorád Szuzanna készíti fel, vezeti. A Fúvósok húzzák a talpalávalót, Tadián Zsolt vezetésével. A korona árverést Toldi István irányítja.
Régen ezen hagyományos, zenés, táncos alkalmon találkozhattak egymással a tizenéves lányok és fiúk. Egy-egy, az árverés alkalmával megszerzett szőlőkoszorú megadta az udvarlás, a szabad puszik lehetőségét. Előbb a tűzoltóság, majd a művelődési egyesület szervezte meg évente ezt a szüreti munkát, majd népszokást ünneplő eseményt, napjainkban pedig a helyi József Attila Általános Iskola végzősei tartják meg az  ünnepséget.
 

Büszke bíró és bíróleány (Fotó: L. Móger Tímea felvétele)

Büszke bíró és bíróleány (Fotó: L. Móger Tímea felvétele)

Több mint tíz évvel ezelőtt a művelődési egyesület átadta a szervezés lehetőségét a József Attila Általános Iskolának, hogy a nyolcadik osztályosok rendezzék a szüreti bált. Egyrészt tanulják a szervezést, másrészt ezzel is gyűjtenek az osztálypénztárba, kirándulásra, bármi egyébre.

Nyitókép: A bíróleánytól jövet… (Fotó: L. Móger Tímea felvétele)