2024. április 24., szerda

Kötelességünk az emlékezés

Zentán is megemlékeztek azokról, akik életüket áldozták a városért és lakosságáért

A zentai Felsővárosi temetőben tegnap délután tartott kegyeletadó ünnepségen a ft. Szeles Oszkár plébános által celebrált szentmise után Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere szólt az egybegyűltekhez:

Zenta község önkormányzata nevében Czegledi Rudolf helyezte el az emlékezés virágait (Fotó: Horváth Zsolt)

Zenta község önkormányzata nevében Czegledi Rudolf helyezte el az emlékezés virágait (Fotó: Horváth Zsolt)

– Mindenszentek és halottak napján hiányzó szeretteinkre gondolva virágot viszünk a sírjukra, gyertyát gyújtunk az emlékükre. Ilyenkor úgy érezzük, a lelkük itt lebeg közöttünk, ismét látjuk a mosolyukat, halljuk a szavukat, eszünkbe jutnak a közös történetek – emelte ki Czegledi Rudolf, hozzátéve, a kegyeletadó összejövetelen évről évre megemlékezünk azokról a hősökről és mártírokról is, akik életüket áldozták, vérüket hullatták a városért és népéért, valamint azokra az ártatlan áldozatokra, akik 75 évvel ezelőtt a gyűlölködés és a bosszú áldozatai lettek.

– A vajdasági magyarság nagy utat tett meg az elmúlt hét és fél évtizedben. Ez az út a kényszerű hallgatástól indult és elvezetett az igazság pillanatáig, amikor már ki lehetett mondani, kik voltak ezek az emberek, hogyan és miért haltak meg – fogalmazott a polgármester.

A kegyeletadó ünnepség az 1944-ben ártatlanul kivégzett zentaiak, valamint az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc áldozatául esett városlakók emlékhelyénél folytatódott, ahol Burány Hajnalka a Vajdasági Magyar Szövetség községi szervezetének alelnöke tolmácsolta megemlékező gondolatait a jelenlévőknek.

– Mindenszentekkor és halottak napján, a család és a társadalom egyik legbensőségesebb ünnepén virágba borul és fénytengerré változik minden temető, találkoznak a régi ismerősök és rokonok. Mindannyiunké ez a nap, mert mindenkinek vannak halottai. Életünk csak velük lehet teljes, mert valahol ők is a részeink voltak – hangsúlyozta Burány Hajnalka, hozzáfűzve a két emlékhely előtt a hősökre emlékezünk, azokra, akik életüket adták a hazáért.

– Kötelességünk az emlékezés hagyományának megőrzése és a tisztelgés a hősök előtt, így tisztelettel főt hajtunk az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc áldozatául esett városlakók és az 1944-ben ártatlanul kivégzett zentaiak előtt. Legyenek példák az örökösen időszűkében szenvedő, állandóan idegeskedő 21. századi ember előtt, és legyenek ők világító mécsesek az egymástól elidegenült emberek sötét világában! – fogalmazott Burány Hajnalka.

Az összejövetel zárásaként Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa, a Magyar Nemzeti Tanács, Zenta község önkormányzata, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége és a Magyar Mozgalom képviselői elhelyezték az emlékezés virágait az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc, valamint az 1944-es ártatlan áldozatok emléksírhelyénél.

A megemlékezésen közreműködött a Pásztor Klára vezette Tópart vegyes kórus is.