2024. július 15., hétfő

Kézműves-műhelymunka a kánikulában

Zentán megtartották az idei alkotó- és fafaragó tábort gyermekek számára

A hétvégén a rekkenő hőség ellenére is gyermekek zsivajától és kacagásától volt hangos a Zenta közelében lévő Mákos egyik szeglete, mivel a Zentai Interkulturális Központ az idén is Puskás Ferenc zentai fafaragómester telkén tartotta meg hagyományos alkotó- és fafaragó táborát. A kétnapos táborban mintegy harminc gyermek vett részt, akik a Rozetta Kézműves Társaság tagjai és zentai festők vezetésével kézműves-foglalkozások fortélyait sajátították el. Különféle festési technikákkal maguk készíthették el alkotásaikat, valamint Sólya Bálint fazekas segítségével elsajátították a gölöncsérkedés alapjait. Emellett hagyományos gyermekjátékokat készítettek, bőröztek, nemezlabdát gyúrtak, és kipróbálhatták a gyöngyfűzést, a botfaragást és a nádsípkészítést is. A rendezvényen a zentai Arcus sportklub íjászai és az óbecsei Sólyom Lovas Rekreációs és Hagyományőrző Egyesület tagjai is közreműködtek. A gyermekek a zentai íjászok segítségével maguk is kipróbálhatták az íjászatot, míg az óbecsei egyesület a lovasbemutatójukat követően lovaglási lehetőséget is biztosított a táborban szorgoskodó többtucatnyi gyermek számára, akik természetjáráson is részt vehettek.

Bővíz Szilárd, a Zentai Interkulturális Központ vezetője, az alkotótábor egyik szervezője elmondta, hogy a forróság ellenére a legkisebbek boldogan végigjátszották a tábor két napját, amiben óriási szerepe volt egy Japánból beszerzett párásítónak is, amely alatt a táborlakók és a képzések vezetői a műhelymunkák pihenőiben hűsíthették magukat. Elmesélte, hogy az idei táborukat komoly előkészületek előzték meg. A részt vevő civil szervezetek már év eleje óta folyamatosan egyeztettek az időpontról és a táborban tervezett tevékenységekről, valamint a tábor előtt több munkaakciót is tartottak, hogy otthonos környezetet teremtsenek a gyerekeknek.

A Zentai Interkulturális Központ augusztus utolsó hétvégéjén a felnőttek számára festő- és fafaragó tábort is rendez, amelyre több más civil szervezet tagjait is meginvitálták. Bővíz Szilárd a háromnapos tábor résztvevői közül kiemelte a bácsföldvári Ars in Ligno egyesület fafaragóit, a csókai Paletta egyesület festőit, a zentai Rozetta Kézműves Társaság tagjait és a Zentai Interkulturális Központ égisze alatt tevékenykedő fafaragókat és festőket.

Nyitókép: Horváth Zsolt felvétele