2024. július 15., hétfő

Csónakkal a Tiszára

Kishajókon is élvezhetjük a folyó szépségét

Megérkezett a nyár, itt a kánikula, a hőség és a napsütés hatására pedig óhatatlanul megjelenik az emberben a vágy a vízpart után. A zentaiak szerencsére válogathatnak a medence, valamint a Tisza strandjai között, amelyek máris várják a fürdőzőket. Igaz, a Tisza egyesek szerint még melegedhetne, de máris sokan élvezik a hűsítő folyót.

A vízre azonban nemcsak strandolni járhatunk, hanem csónakban vagy hajóban is szelhetjük a habokat. A sétahajókázás tökéletes kikapcsolódást nyújt mindenkinek, aki szereti a víz közelségét, de nem feltétlenül vágyik megmártózni benne. Legyen szó családi programról, romantikus kiruccanásról, baráti összejövetelről vagy akár csapatépítő programról, a csónakázás és a hajókázás egészen biztosan maradandó élményt nyújt.

Baranyi Nándort, a Tisza Mentőcsapat vezetőjét arról kérdeztük, mire ügyeljünk, ha csónakra szállunk.

– Az első dolgunk az, hogy mielőtt még lemennénk a kikötőbe, megnézzük, milyen az időjárás. Ha esik, villámlik, fúj a szél, ne szálljunk vízre. Hogyha a vízbe belecsap a villám, mi pedig ott vagyunk a közelében, az életveszélyes lehet, még akkor is, ha nem is vagyunk túl közel a becsapódási ponthoz. A szél pedig, különösen a déli szél, amit a Tiszán ellenszélnek nevezünk, azért veszélyes, mert hullámokat gerjeszt. Ha az időjárás rendben van, és nem szivárog a csónak, nem sérült a hajó, akkor útnak indulhatunk.

Mint mondta, nagyon sokan szeretnek csónakázni, horgászni, leereszkedni a folyón, de ilyenkor fontos, hogy a csónakban minden fontos felszerelés ott legyen.

– Rengeteg apróság szükséges ahhoz, hogy az ember nyugodt lehessen a vízen. Szükség van annyi mellényre, ahány személy van a csónakban, kell egy föltöltött mobiltelefon, esetleg piros zászló, hogy ha nem tudunk haladni tovább, azt tudjunk jelezni. Kell elemlámpa, üzemanyag, evező, kötelek, egy jó horgony, és gondoljunk az ivóvízre, valamilyen édességre, szénhidrátra is arra az esetre, ha leesne a vércukorszintünk. Nem beszélve arról, hogy a vízen ki vagyunk téve az időjárásnak. Tehát mindenféleképp vigyünk esőkabátot és a nap ellen valamilyen kalapot, szemüveget. Vannak már olyan szemüvegek, amelyek kiszűrik a víz tükröződését, ami azért nagyon hasznos, mert egy úszót egy egyszerű napszemüvegben nem mindig veszünk észre a tűző napon. Azt is tudnunk kell, hogy nyáron, napközben a hajóforgalom sokkal dúsabb, ezért ha lehet, ne menjünk a hajóútvonalon, illetve a Tisza közepén. Ha lehetséges, húzzunk az egyik part felé, vagyis a folyó közepe és a part között menjünk. Ez azért lényeges, mert megtörténhet, hogy nem vesszük észre a mögöttünk lévő gyors hajót, csinálunk egy gyors manővert, hogy kikerüljünk egy ágat, és már ott is vagyunk a hajó előtt – foglalta össze Baranyi Nándor, hogyan csónakázhatunk biztonságban.
Nem mindenkinek van azonban saját csónakja azok közül, akik szeretnének részt venni egy vízi kiránduláson. Ők az idén több lehetőség közül is választhatnak.

A Tisza-kedvelők Polgári Egyesületénél egy 7,5 × 3 méteres katamaránon hajózhatunk a Tiszán. Lehetőség van egy-egy órácskát vagy akár egy hosszabb utat is eltölteni a fedélzeten, minden csak megbeszélés kérdése – tudtuk meg Vörös Attilától, az egyesület kapcsolattartójától. Elmondása szerint sokan szeretnének a szigetig fölhajózni, majd visszaereszkedni a zentai parthoz. Akik szívesen fedeznék fel a folyó szépségét az egyesület hajóján, azok Vörös Attilánál jelentkezhetnek a 063/535-262 telefonszámon.

Egy másik lehetőség a hajózásra a Gere Kovács Róbert és Herédi Róbert által működtetett kis fémhajó, a Cormoran, amelynek a fedélzetén legföljebb nyolc fő fér el. Ők általában szintén a sziget felé szoktak hajózni, de természetesen arra mennek és annyi időt töltenek a vízen, ahogy azt a kikapcsolódásra vágyó utasokkal megbeszélik. Akik velük utaznának, azok a 064/232-4817-es telefonszámon érdeklődhetnek a részletekről.

Nyitókép: Gruik Zsuzsa felvétele