2024. június 21., péntek

Legtöbb lisztet a zentai malom exportált

Újabb rekordtermelés és újabb beruházások a Žitoprometban

A malomiparban aratástól aratásig tart egy gazdasági év. Ha a száraz és átlagon felüli meleg időjárás tovább tart, néhány héten belül megkezdődik a kalászosok betakarítása. Közepes terméshozam esetén lesz elegendő kenyérnek való nyersanyag, őrölni való búza. A zentai Žitopromet részvénytársaság igazgatója, Predrag Đurović, a most a véget érő gazdasági évet értékelve elmondta, hogy újabb termelési és eladási rekordok dőltek meg.
– A termelési eredményeink ismét átlagon felül alakultak, a 2023. naptári évet figyelembe véve sikerült 74 000 tonna búzát feldolgozni, ami újabb tízszázalékos növekedést jelent 2022-höz viszonyítva. A termelékenység növekedésével párhuzamosan sikerült növelni az értékesítést is a hazai és a külhoni piacon egyaránt. A szerbiai malmok tavaly összesen 168 000 tonna lisztet értékesítettek külföldön, ebből legtöbbet, 26 570 tonnát a Žitopromet exportált. Tehát a zentai malom első a lisztkivitel terén. Tavaly több mint 7000 tonna tésztát állítottunk elő, amiből 2600 tonnát szállítottunk külföldre. Ez azt jelenti, hogy a termelés 40 százaléka talált gazdára külföldön, főleg a régió országaiban. A kivitel összértéke 12 millió euró. Amióta fennáll a Žitopromet, a tavalyi év volt a legsikeresebb. Hetente hét nap két váltásban dolgozunk.
Az elmúlt években eszközölt fejlesztések, a malom teljes körű felújítása és a csomagolórészlegben végzett beruházások a minőségi és mennyiségi mutatókban is visszatükröződnek. A hazai és a külhoni piac igényeinek az erős konkurencia mellett is maximálisan meg tudunk felelni.
A hamarosan záruló gazdasági évben tehát aratástól aratásig várható, hogy több mint 80 000 tonna búzát fogunk feldolgozni, ami szintén egy kiemelkedő, rekordteljesítmény. A Žitopromet maximum 63 000 tonna tárolókapacitással rendelkezik, de a feldolgozás, az őrlés előrehaladtával folyamatosan vásároljuk a búzát, garantálva ezzel a nyersanyagellátás zavartalanságáról. Ha a jelenlegi ütemben tudjuk tovább növelni a termelékenységet, a feldolgozott búza mennyisége éves szinten hamarosan elérheti a 100 000 tonnás álomhatárt – mondta a cégigazgató.
Az esedékes újabb beruházásokról, műszaki fejlesztésekről Nagy Zoltán műszaki igazgató számolt be. Elmondta, hogy tovább növelik a csomagolórészleg kapacitását. Idén a lisztcsomagoló vonalat ötven százalékkal bővítik, amit az egy- és kétkilós liszt csomagolására alkalmas új gép beszerzésétől várnak. Ezenkívül még egy automata csomagolórobot gépsort is üzembe állítanak. A tésztagyárban szintén újabb csomagolóberendezést szerelnek fel.
A Žitopromet tervei között szerepel továbbá a takarmányliszt-tároló bővítése és egy 1MW teljesítményű napelempark kialakítása is, amivel 20–25 százalék árammegtakarítás érhető el. Az említett beruházások értéke eléri a 1,5 millió eurót. 
 

Nyitókép: Gergely József felvétele