2024. június 17., hétfő
HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOK 2024

Bemutatták a Brekeke tófürdő projektet Zentán

Gyerekmedence, beltéri termálmedence, olimpiai medence, sportpálya és szabadidőpark a tervek között

A cikkhez tartozó képgalériát ITT tekinthetik meg.

Csütörtökön a déli órákban a zentai kék medencénél a Vajdasági Magyar Szövetség bemutatta a Brekeke tófürdő projekt látványtervét és a párt képviselői ismertették a terveket. Az eseményen részt vett dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke, Juhász Bálint, a vajdasági képviselőház elnöke, a VMSZ Intézőbizottsága elnöke, Fremond Árpád, az MNT elnöke, Burány Hajnalka, a VMSZ zentai listavezetője, Sztantity Szebasztián, a VMSZ zentai listájának jelöltje, valamint a VMSZ többi zentai jelöltje.

A delegáció körbejárta a projekt potenciális helyszínét, majd ismertették elképzeléseiket a beruházással kapcsolatban.
Burány Hajnalka elmondta, hogy a következő mandátumban szeretnék a Brekeke tavat termáltóvá alakítani.

– Turisztikai szempontból ez egy nagyon fontos és látványos lépés lenne, amellett, hogy a zentai lakosoknak is egy jó eredményt mutathatnánk fel – mondta Burány Hajnalka.

Sztantity Szebasztián rámutatott arra, hogy zentaiaknak több mint egy évtizedes vágya a termálkút kihasználása.

– Elkezdtük a projektumot előkészíteni és fejleszteni, amely egyelőre még egy ötletterv szintjén van. Ez az ötletterv magába foglalja azt a gépészeti megoldást, amellyel a metánt eltávolítjuk a termálvízből, illetve a termálvizet a már meglévő és a tervben lévő jövőben kialakítandó medencékhez elvezetnénk. Akár fürdőzési, akár energetikai fűtési célok érdekében. Ennek a projektumnak része a mostani kék medence körüli tér rendezése is, egy új gyerekmedence kiépítése, a termáltó kialakítása kísérő objektumokkal, hogy télen is lehessen használni, mindemellett szeretnénk még öltözőket és sportlétesítményeket is kialakítani a vízi sportoknak. A következő négy évre ez a közös vállalásunk és azért fogunk dolgozni, hogy ezt megvalósítsuk – mondta Sztantity Szebasztián.

 

(Fotografija Andraša Otoša)

Ótos András felvétele

Dr. Pásztor Bálint örömének adott hangot, hogy Zentán konkrét elképzelésekkel tekintenek a jövőbe.

– Amennyiben június 2-án a VMSZ nyer Zenta községben, akkor ezek a tervek megvalósulhatnak a következő időszakban. A Vajdasági Magyar Szövetség soha nem szokott ígérgetni, még választási kampányban sem, csupán arról beszélünk, hogy mi az, amit teljesítettünk és mi az, amit szeretnénk megvalósítani a polgárok támogatásával. Ez egy hatalmas projektum, biztos, hogy több évet fog igénybe venni a megvalósítása. Szükség lesz hozzá országos, tartományi, anyaországi és önkormányzati forrásokra is. Ha ez megvalósul, akkor nem csak Zenta szempontjából lesz kiemelt jelentőségű, hanem a Tisza mente és az egész régió szempontjából is. Gyönyörű egység alakulna itt ki a Népkerttel, a medencével, a termáltóval, a töltéssel és a sportcsarnokkal. Azon leszünk, hogy ezek a tervek megvalósuljanak, hiszen nem csak a zentai és az idelátogató polgárok szempontjából lenne jelentős, hanem a vízilabda akadémia miatt is, ami egy olyan kiemelt célkitűzése a VMSZ-nek, amely még várat magára. Akadémiai rendszert építünk, amelynek több eleme már megvalósult, de a vízlabda akadémia még nem. Ez a hely adna otthont annak is és természetesen ez a beruházás nem csak a vízilabda szerelmeseinek lenne jelentős, hanem a lakosság szempontjából is. Egy teljes komplexum alakulna ki, amelyet sokan használhatnának – fogalmazott dr. Pásztor Bálint.

 

Nyitókép: Ótos András felvétele