2024. június 21., péntek

Lakások fiatal tanároknak

Milan Đurić, Újvidék polgármestere nemrégiben megtekintette a Stojan Stanojević utcában azt az épületet, amelyet a fiatal pedagógusok, tudományos dolgozók és művészek lakáskérdésének megoldása érdekében létrehozott alapítvány eszközeiből építették fel. Ezt az alapítványt az Újvidéki Egyetem és a tartományi kormány hozta létre még 2000-ben. Az alapítvány 2006-ban kezdte meg aktív tevékenységét a Szerb Köztársaság kormányának támogatásával.

– Valamennyi hatalmi szint döntéshozóinak, mindannyiunknak, társadalmunk egészének kell megteremtenünk egy olyan környezetet, amelyben a legnagyobb értékünk, a legfontosabb erőforrásunk a biztos jövő tekintetében az olyan fiatal, képzett ember, amelyik tanulmányainak befejezése után is országunkban marad, itt él és dolgozik – nyilatkozott a polgármester.

A szóban forgó létesítmény immár az ötödik azok közül, amelyet az alapítvány finanszírozott, ezúttal 25 lakást biztosítottak 29 fiatal oktatónak és művésznek. Újvidék városa a munkálatokat a Stojan Stanojević utca északi és déli részén végezte, így a lakóépületeket a Zombori vágány és a Mileva Marić utcából is meg lehet közelíteni. – A tevékenységek magukba foglalták az utak, járdák, parkolóhelyek, a szennyvíz- és vízvezeték-hálózat kiépítését, a közvilágítást és a zöldfelületek létrehozását. Ezekre a munkálatokra mintegy 62 millió dinárt fordítottunk. Újvidék városa aktívan vesz részt az ösztöndíjak előteremtésében, támogatja az Újvidéki Egyetem tehetséges diákjait. A hallgatóinknak 20 ösztöndíjat biztosítunk 5 millió dinár feletti összegben – mondta Đurić.

A látogatáson részt vett dr. Dragana Latković professzor, dr. Marijana Dukić Mijatović, az oktatási, tudományos és technológiai fejlesztési minisztérium államtitkára, dr. Dejan Madić, az Újvidéki Egyetem rektora és dr. Branko Markoski professzor is, a tartományi felsőoktatási oktatási és tudományos kutatási tevékenységekkel foglalkozó titkár.

 

Nyitókép: novisad.rs