2024. május 18., szombat

Biciklizz figyelmesen!

Hétfőn, április 22-én, 13 órakor a Promenada bevásárlóközpont előtti téren tartják meg a Figyelmesen biciklizz, hogy észrevegyenek! projekt első előadását. Ezt a projektet a Közlekedésbiztonsági Ügynökség valósítja meg a Szerbiai Olimpiai Bizottsággal karöltve, valamint a DDOR Biztosítóval és az EKO Szerbia céggel, az önkormányzattal együttműködve. Városi szervezésben hétfőn, a Föld napján, ugyanitt tematikus ünnepségsorozatra várják az újvidékieket.

A Közlekedésbiztonsági Ügynökség a fent említett partnerekkel együtt szervezte meg a kampányt, azaz a  Figyelmesen biciklizz, hogy észrevegyenek! projektet. Ennek fő célja a kerékpározásnak mint sportnak, valamint  az urbánus mobilitásnak a népszerűsítése, egyúttal igyekeznek felhívni a figyelmet a kerékpárosok biztonságának kérdésére. A projekt célja a kerékpárosok közlekedési balesetének csökkentése. Összesen öt tematikus előadás megtartását tervezik Szerbia különböző városaiban.

KERÉKPÁROS FELVONULÁS

Hétfőn, április 22-én, délután 6 és 8 óra között a Föld napja alkalmából felvonulást tartanak a kerékpárosok. Az akció miatt részleges forgalomkorlátozás lesz érvényben azon az útvonalon, amelyiken a kerékpárosok átvonulnak. A Limáni parkból, a Mitar Subotić Suba térről indulnak a jelzett időpontban, a Népfront és a Shakespeare utcák érintésével érik el a Lázár cár sugárutat. Innen a Dusán cár és a Futaki utcákon keresztül kigördülnek a Felszabadulás sugárútra, ezután a Jaša Tomić sugárútra, majd a Kiszácsi utcába karikáznak.

 

 

Diósi Árpád felvétele

Diósi Árpád felvétele

A Šafárik utca érintésével elérik az Uspenska utcát, majd a Mihajlo Pupin sugárúton végighaladva, az Ismeretlen hős terének érintésével kikanyarodnak a rakpartra. A felvonulás a Család szoborcsoport előtti platón ér véget.

A biztonság érdekében a biciklistákat rendőrök, általában motoros rendőrök kísérik, a gépjárműforgalom a felvonulás ideje alatt lelassul, a biciklisták tempójához mérten.

Nyitókép: Diósi Árpád felvétele