2024. április 23., kedd

A baráti kapcsolatok erősítéséért

Városunkba látogatott Nagy-Britannia belgrádi nagykövete

Milan Đurić polgármester kedden a városházán látta vendégül Edward Fergusont, Nagy-Britannia és Észak-Írország belgrádi nagykövetét. A polgármester szívélyesen fogadta az első újvidéki látogatására érkezett nagykövetet, majd azzal kapcsolatos reményének adott hangot, hogy a diplomata kellemesen érzi majd magát a városban. Ferguson hangsúlyozta, hogy többféle módszer létezik a nagykövetség és a városok közötti együttműködés elmélyítésére. Nagy lehetőségeket lát a jövőbeni együttműködésben, különösen a kultúra, a turizmus és a gazdaság terén.

A találkozó során szó esett a Nagy-Britanniából érkező turistákról, azokról, akik a nyári hónapok során nagy számban vendégeskednek városunkban, különösen az EXIT fesztivál idején. Újvidék testvérvárosairól szólva Milan Đurić kiemelte, hogy Norwich egyike volt azon településeknek, amelyekkel 1989-ben első alkalommal írták alá a testvérvárosi kapcsolat megkötéséről szóló okmányt. Hangsúlyozta, hogy ez az együttműködés napjainkban is kiváló, a Beckley házaspár, Újvidék tiszteletbeli polgárai pedig több évtizedes, humanitárius munkájuknak köszönhetően nagyban hozzájárultak a két ország polgárainak összekapcsolásához.

Ferguson a nap folyamán ellátogatott a Vajdasági Gazdasági Kamarába, valamint a Műszaki Tudományok Karára is. Đurić és vendége meggyőződésüknek adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy a partneri együttműködés számos területen megvalósítható, többek között az IT-szektor, a gazdaság, vagy az oktatás területén. Ferguson megemlítette, hogy a Szerbia és az Egyesült Királyság között megvalósuló kereskedelem első alkalommal haladta meg éves szinten az egymilliárd fontot. Szerinte ehhez a sikerhez nagyban hozzájárultak az újvidéki vállalatok, különösen az IT- és a szolgáltatási szektor terén, amelyben jelentőség szerinti felsorolásban Nagy-Britannia Szerbia harmadik számú partnere.

A felek kitértek a kulturális együttműködés kérdésére is, emlékeztetve arra, hogy három évvel ezelőtt a Selyemgyár Művelődési Állomáson kiállítást szerveztek a brit popkultúráról, a kinematográfiáról és a sportról. Emellett tájékoztatást nyújtottak a Nagy-Britanniában létező ösztöndíjalapokról. A polgármester és a nagykövet egyetértettek abban, hogy pont az utóbb említett területen mutatkozik a legnagyobb együttműködési lehetőség, a kulturális kapcsolatok fejlesztése pedig erőteljes alapot képez a két ország közötti baráti kapcsolatok további elmélyítésére.