2024. április 12., péntek

Téli permetezés

A Városi Kertészet közvállalat arról értesíti a polgárokat, hogy kertészeik városszerte permetezik a virágágyásokat, téli, kártevők, kórokozók elleni permetezésről van szó. Főleg a rózsával beültetett területeket kezelik, de a másmilyen virágoknak helyet adó földterületeket is.

Permetezik az alacsony növényzetet is sok helyen, fehér olaj- és rézalapú, Cuprozin nevű készítményt használnak. A munkálatok a belvárosban, a Duna parkban, a Spens épülete környékén folynak, az elkövetkező napokban – ha az időjárás megengedi – permetező kertészekkel találkozunk majd az összes újvidéki parkban.

A permetezést elvégzik majd a nagyobb, városi sugárutak mentén is. Piros- és kékolaj-alapú vegyszerek alkalmazását is tervbe vették, ezek mindenekelőtt a gombavédelemben nyújtanak segítséget. A permetezést még a téli időszakban, a tavaszi éledés előtt el kell végezni, de a kertészek csak olyankor dolgozhatnak, ha a hőmérséklet +8 fok feletti, és ha nem esik az eső.

Az ünnepi időszak után, a jövő héten belekezdenek a fák metszési munkálataiba, ez is érinti az egész várost. Márciusban a fák gyógyítása jut sorra, ezt különleges fecskendező berendezéssel végzik majd. Gyógyszert juttatnak nagy nyomás alatt közvetlenül a fa törzsébe. A vegetációs időszak kezdetétől, azaz tavasztól kezdve ismét lombtrágyáznak majd, a levelekre permetezett tápanyag serkenti a növény fejlődését. Ezt az eljárást immár három éve alkalmazzák Újvidéken.