2024. július 20., szombat

Koszovói sajtot tessék!

A szülőföldjük értékeit mutatták be Újvidéken a régióból érkező szerbek

Több mint százhúsz kiállító mutatta be szülőföldjének értékeit az Újvidéki Vásáron. A rendezvény a régióban élő szerbeket vonzotta tegnap a tartományi fővárosba, ahol a saját környezetük gazdasági, idegenforgalmi és kulturális lehetőségeit mutatták be. Idén a hazai kiállítók mellett Bosznia-Hercegovinából, Magyarországról, Horvátországból és Montenegróból is érkeztek kiállítók, de a koszovói szerbek is bemutatkoztak.

A kiállítást Aleksandar Sofić régiófejlesztési, régióközi, együttműködési és helyi önkormányzati titkár nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy a szerb nép a történelmi egység pillanatát éli. A régió országaiban élő szerbek együttműködésének jelentőségét nyomatékosította a szülőföld értékeit bemutató kiállítás is – tért ki a titkár a rendezvény jelentőségére, amely összeköti és megerősíti a szerbek lakta területek intézményeinek, szervezeteinek és egyesületeinek az együttműködését az anyaországgal. Sofić hangsúlyozta, hogy Szerbia és a szerbek lakta régiók közötti kapocs minden eddiginél szorosabb. Ez pedig a szerb állam és a tartományi kormány törekvéseit és sikeres munkáját támasztja alá – tette hozzá. Majd bejelentette, hogy az együttműködés fejlesztéséért továbbra is síkraszállnak, és idén 140 millió dináros büdzsét hagytak jóvá a menekülteket és kitelepítetteket támogató alap munkájához.

A kiállításmegnyitón felszólalt az említett alap igazgatója, Aleksandar Đedovac is. Hangsúlyozta, hogy a nyitónapon több mint 500 gyerek vett részt a régióból. A „testvéri találkozók” jelentőségét emelte ki köszöntőbeszédében Igor Crnobarac, Újvidék polgármester-helyettese is. Hangsúlyozta, hogy Újvidék városa az eddigiekben is nagy hangsúlyt fektetett a menekült vagy kitelepített személyek lakhatásának és helyzetének rendezésére, és a jövőben is támogatni fogja azokat a találkozókat, amelyek „őrzik a nemzeti identitást, ápolják a hagyományokat és mindezt átörökítik a jövő nemzedéknek”.

A Master Központban idén kiemelt helyet kapott a koszovói szerbek standja, amelyen a déli tartomány gasztronómiai és kulturális hagyatékát mutatták be. A látogatók helyi szerb termelők termékeit is megismerhették: többek között ízlelhették az elismert Velika Hoča-i borokat vagy a Šarski sir márkanéven futó, helyi értékként becsült sajtot is. Az autentikus termékekkel a koszovói szerb kultúrát és hagyományt igyekszik évek óta népszerűsíteni a Koszovó-ügyi iroda is – emelte ki az újságírók érdeklődésére az iroda igazgatóhelyettese, Veselin Kočanović.

Nyitókép: A szülőföld értékeit népszerűsítő kiállítást negyedik alkalommal szervezték meg