2024. július 13., szombat

Víz, gyökér, fa

A 10/10 Streamlet Art Association csoportos kiállítása Törökkanizsán

Szombaton Törökkanizsán a Kulturális Zónában este hattól nyolcig a Streamlet Art Association csoportos kiállításának rendhagyó megnyitóját tartják. Tomin Kis Anikó egyesületi taggal a munkásságukról és a szombati kiállításról beszélgettünk.

– Az egyesület 2014 óta működik, így a tízéves fennállás kiváló alkalom egy összegző kiállításra, hisz annyi szép anyagunk gyűlt össze, hogy vétek lenne nem megmutatni a nagyközönségnek – mesélte Anikó. A kortárs művészeteket helyezzük előtérbe, alkotóink pedig ennek művelői, akár professzionális, akadémiai végzettségűek, akár civil emberek. Egyesületünk évről évre meghatározza, hogy mi a mi küldetésünk. A legutóbbi időszakban a képzőművészek vannak többségben, így az ő munkásságukra vetítődik a fókusz – mondta Anikó, aki a következő leírást is elénk tárta.

– Tíz éve a Tisza mellett, Magyarkanizsán egy újabb kis patak kezdett csörgedezni. Termékeny talajra bukkant, mert itt művészek élnek. Festők, színészek, keramikusok, táncosok, zenészek. Emberek, akik tudják, hogyan kell szépséget teremteni és nyújtani. Ez alatt a tíz év alatt egy kis patak kötötte össze őket, benne és körülötte nőttek, egy szorosan összefüggő csoporttá váltak, amely a vízhez hasonlóan mindig új utakat keres. Ez az állomás, ez a jubileumi ünnepség mindazok tiszteletére kerül megrendezésre, akik különböző akadályok ellenére továbbra is szépséget kínálnak, akárcsak a vízparti hatalmas fa, melynek gyökerei szétterjednek, és új csemetéket táplálnak – magyarázta.

– Fontos, hogy kapcsolatokat építsünk ki és tartsunk az alkotók között. A legutóbbi a Kirakat! Izlog! kortárs képzőművészeti kiállítás volt, amely nagy népszerűségnek örvendett Magyarkanizsán. A Fő utcán egy üzlethelyiséget kaptunk el támogatásként egy évre, és ott szerveztük a tevékenységeinket. A kortárs művészetet kívántuk elérhetővé tenni, a gyerekekhez is közel hozni. Ez működött, hisz rá tudtak kérdezni, beszélgethettek velünk az emberek. A sokszor meghökkentő kirakati művészeti alkotás azért is ért el nagy sikert, mert nem lehetett elmenni mellette megállás nélkül, sőt akár be is lehetett kopogtatni, hogy a művészekkel szemtől szemben, testközelből is megismerkedjenek az érdeklődők, és el is tudtak beszélgetni az adott alkotásról. Nagyon színes volt a program, mert volt olyan is, hogy épp torna zajlott, vagy személyiségfejlesztő, mások által vezetett műhelyek. Minden, ami a fejlődés, a civil emberek és a művészet kapcsolatát kereste – tudtuk meg Anikótól, aki azt is elmondta, hogy ennek a korszaknak most vége, és váltanak.

– Nagyon sok a meetingünk, a beszélgetések folyamán újszerűen dolgozunk. A tagok mindegyike kötődik valahogy Magyarkanizsához, de vannak olyanok is, akik szakmai közös programokon vettek részt, és visszajárnak – hangsúlyozta Anikó, aki a szombati kiállításról is bővebben mesélt.

– Az aktuális tevékenységeink gyümölcse is látható majd. Tavaly a Vázsonyi-gyümölcsösben művésztelepet tudtunk megvalósítani, és az ott készült festményeket, szobrokat állítjuk most ki, ez lesz a szombati rendezvény egyik fele. A másik fele pedig fotó- és videóanyagból összeállított anyag. Vígi Sári és Szerda Zsófi fotósorozatát és dokumentált anyagát úgy nézhetik végig, hogy az teljes képet ad a tízéves tevékenységünkről – mesélte Anikó, aki azt is megemlítette, hogy Budapesten erre nagyon kíváncsiak voltak, és ezt most itthon is szeretnék még bővebben bemutatni. Ezenfelül Varga Heni performance-át is megtekinthetik az érdeklődők a törökkanizsai Kulturális Zónában szombaton 18-tól 20 óráig. Az egyesülethez tartozó művészek bemutatják a 2023-as képzőművészeti tábor során készült alkotásaikat: Tijana Šćekić Kukli, Nenad Tomin, Somorai Renáta, Nagy Kornélia, Toldi Lénárd, Krajcsó Csenge, Szalma Zsóka, Sagmeister Laura, Bálint Csaba alkotásai lesznek láthatóak. Illetve a Time Line című anyagot tekinthetik meg, amely az egyesület alakulásának és fennállásának legfontosabb mozzanatain vezet át bennünket. A továbbiakban kísérőrendezvények is tarkítják majd a kiállítást, amely egy hónapon át tart. A szombati megnyitóra, illetve egy hónapon át mindenkit szívesen látnak a Zónában Törökkanizsán.

Nyitókép: Saját naptárat is készítettek, amelyet a kiállításon lehet majd beszerezni (Nagy Kornélia illusztrációja)