2024. július 20., szombat

Megújul a gimnázium és szakiskola

A törökkanizsai Dositej Obradović Gimnázium és Szakiskola több pályázaton is nyert támogatást, ennek köszönhetően hőszigetelik az iskola homlokzatát, felújítják a kémiatermet, a tornaterembe pedig különféle felszereléseket vásároltak. Fekete Angéla, az intézmény igazgatója elmondta, hogy a tartományi titkárságtól 2,5 millió dinárt kaptak az iskola hőszigetelésére.
– Ez egy több részből álló projekt, és jelenleg az első fázis végénél járunk. Az épület utcai részét szigetelik, vagyis a tantermi részeket. A munkálatok szinte már teljesen elkészültek, a kivitelezőnek a napokban kell befejeznie a munkát. Más beruházásokat is végzünk az iskolában, például júniusban 1 millió dinárt kaptunk a kémiaterem felszerelésére. Még nem kezdték el a munkát, de új asztalok és székek lesznek, valamint mosogatók, áramelosztók, minden, ami elengedhetetlen része egy igazi kémiateremnek. Az oktatás fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektetünk, több ízben is kaptunk erre kisebb-nagyobb összegeket. A tartományi titkárság támogatásával részt vettünk a Mennyire ismerjük egymást? kvízen, ahol első helyezést ért el az iskolánk csapata, és október 19–26-ig egy isztambuli úton vesznek részt a tanulók és a tanár. Ezenkívül megpályáztuk a diákok biztonságát népszerűsítő és előmozdító programokra kiírt támogatást. Itt egy kisebb összeget kaptunk műhelymunkák szervezésére, amelyeknek az a céljuk, hogy a tanulókban, valamint a szülőkben tudatosítsák a felelősségteljes viselkedést – mondta az igazgatónő.
Fekete Angéla hozzátette, hogy a Tartományi Sport- és Ifjúsági Titkárságtól 283 ezer dinárt kaptak a tornaterem felszerelésére.
– Különféle gerendákat vásároltunk, harminc labdát és egy kosárlabdapalánkot is. Ezúttal sajnos néhány diákkal kevesebben kezdték meg az első osztályt, de nem olyan nagy a különbség. Tavaly 266-an iratkoztak be az intézménybe, az idén pedig 260-an. Szerencsére sikerült mind az öt első osztályt elindítanunk. Magyar nyelven szakácsaink és cukrászaink vannak, illetve egy osztály a gépjárművezetőin, emellett szerb nyelven van gimnázium, valamint szakács és cukrász szak és közúti közlekedési technikus szak is. A legnépszerűbb a közúti közlekedési technikus szak, és a vendéglátóipari szakra is sokan jelentkeztek az idén – mondta az igazgató. 

Nyitókép: Horváth Attila felvétele