2024. április 20., szombat

Régi járművek szerelmesei

Óbecsén és Törökbecsén vonultak fel az oldtimerek

Időutazásra hívta május végén az óbecseieket és a törökbecseieket az Oldtimer Club Óbecse–Törökbecse, amely tizenharmadik alkalommal szervezte meg az oldtimer motorok és autók találkozóját, most először az óbecsei Than Emlékházzal, valamint a Car Brothersszel közösen. A rendezvényen ezúttal több mint kétszáz szerbiai és külföldi járművet csodálhattak meg az érdeklődők.   

Kancsár Izabella felvétele

Kancsár Izabella felvétele

– Ez a rendezvény abban más az eddigiekhez képest, hogy az idén először hoztuk be a tuning stylingot, mert közöttük is vannak oldtimerek, és összekapcsoltuk az egészet. Színes programmal készültünk a résztvevők számára. Törökbecsén kezdtünk meg a rendezvényt. Megnéztük a beodra-karlovai traktormúzeumot, utána Törökbecsén a központban tekinthették meg a régi gépkocsikat és motorkerékpárokat az érdeklődők. Óbecsén a sportközpontnál folytatódik a rendezvény – közölte Szilágyi Attila, az Oldtimer Klub Óbecse–Törökbecse elnöke.

Kancsár Izabella felvétele

Kancsár Izabella felvétele

Az esemény kísérőprogramjai a Than Fivérek Értelmiségi Kör szervezésében valósultak meg.

– Mi vagyunk azok, akik a kiállításért, a különféle gyermek- és zenei programokért felelnek. Szerintem sikerrel jártunk, sokan ellátogattak a rendezvényre, és remélem, hogy a jövőben is folytatódik az együttműködés – fogalmazott Bonifárt László, az óbecsei Than Fivérek Értelmiségi Kör elnöke.

Az oldtimer-találkozóra számos vajdasági klubból, emellett Belgrádból, Valjevóról és Šabacról, továbbá Magyarországról is érkeztek résztvevők. Dávid József Tatáról kereste fel a rendezvényt a szlovákiai Veterán Járművek Baráti Társaságának képviseletében.

Kancsár Izabella felvétele

Kancsár Izabella felvétele

– Egy NSU 1200 C gépkocsival érkeztem. Valaha ezt az autót úgy hívták, hogy Porsche-gyilkos, tehát raliversenyek nagy nyertese. Ez egy polgári változata, de a sportváltozatok nagyon jól teljesítettek bárhol, ahol megjelentek. Ez a személygépkocsi 53 éves, körülbelül 4-5 éve van a tulajdonomban, ebből két év volt a felújítása. Járjuk Szlovákiát, most itt vagyunk, tavaly Szabadkán jártam. Voltak már más oldtimerek is a tulajdonomban, de helyhiány miatt megváltam tőlük, és hát a karbantartásuk is költséges – fogalmazott Józsi bácsi, és hozzátette, hogy az oldtimer-tulajdonosoknak mindig van miről beszélgetniük a közös érdeklődési körnek köszönhetően.

Kancsár Izabella felvétele

Kancsár Izabella felvétele

Cseszkó Géza Oromról érkezett a találkozóra a szabadkai Oldtimer Club tagjaként egy Zastava 101 márkájú gépjárművel.

– Érdekes történet ez, 1977-ben hoztuk be Ljubljanából, még az egységes Jugoszlávia területéről. Ez az autó akkor négyéves volt, és egy idős ember tulajdonába került, aki mindig vigyázott rá, így szinte gyári állapotban van a jármű, még a színe is az eredeti. Hozzám öt évvel ezelőtt került, megvettem ugyan, de továbbra is a bácsinál tartottam, mivel nem volt helyem. Ő már nem hajtotta, a kora miatt nincs jogosítványa. Az autó évekig nem volt regisztrálva, amikor hozzám került, helyrehoztam, átment a műszaki vizsgán. Tavaly és idén jártam Szarajevóban ezzel az autóval, voltunk Szlovákiában is, rendszeres résztvevői vagyunk az ilyen jellegű eseményeknek – mesélte Géza.

Kancsár Izabella felvétele

Kancsár Izabella felvétele

A találkozó során kiosztották a különféle kategóriadíjakat is. A rendezvényen közreműködött a bácsföldvári Owls, azaz a Baglyok Motoros Klub, valamint néhány független motoros. A becslések szerint a rendezvénynek több mint ötszáz látogatója volt.

Kancsár Izabella felvétele

Kancsár Izabella felvétele

Nyitókép: Kancsár Izabella felvétele