2024. április 20., szombat

Színes programok 2024-ben is

Sikeresen zárta a tavalyi évet a törökbecsei Népkönyvtár

A törökbecsei Népkönyvtár könyvállománya az elmúlt évben mintegy száz új magyar kiadvánnyal gazdagodott, így összesen körülbelül 78 ezer könyvet tartalmaz, beleszámítva a hozzá tartozó fiókkönyvtárakat is. Drapos Ildikó, a törökbecsei Népkönyvtár munkatársa elmondta, hogy a könyvtárban számos program valósult meg a 2023. év folyamán.

– Ahogy minden évben, tavaly márciusban tartottunk meg a községi szavalóversenyt, és nyolc szavaló jutott tovább a körzeti döntőbe. Intézményünkbe látogatott a sándorfalvi delegáció is, majd a hónap végén egy szerb nyelvű duodrámával kedveskedtünk a helyieknek. Áprilisban fogadtuk az óvodás- és iskoláskorú gyermekeket, műhelymunkákat szerveztünk a számukra. Szintén áprilisban tartottuk meg a Sárkányok című projektmunkát magyar nyelven, amit Ződi Valéria nevelőnővel és a szülőkkel együtt szerveztünk meg, majd Zoran Knežev könyvbemutatója várta az érdeklődőket. Májusban az olvasói naplókat gyűjtöttük össze. A legszebb és legkreatívabb munkák kihirdetése után a gyerekek egy színházi előadáson vehettek részt, ily módon ünnepeltük meg az olvasóinapló-írás negyvenedik évfordulóját. Júniusban szemináriumon vettek részt az intézmény munkatársai. 

Július második felében kezdetét vette a Nyár az udvarban – Leto u avliji elnevezésű rendezvénysorozat, és szeptember elsejéig tartott. A programsorozat keretében számos irodalmi és zenés estet, koncerteket, színházi előadásokat és jótékonysági rendezvényeket is tartottunk. Augusztus utolsó hetében kezdődött a Mókaudvar – Avlija zabavlija elnevezésű gyermekprogramunk, amelyet már több mint húsz éve megrendezünk. Szeptemberben két irodalmi estet szerveztünk, továbbá a Palicsi Színjátszó Grund Szentivánéji álom című előadását tekinthették meg a helyi általános iskola magyar ajkú diákjai. Utóbbi a Magyar Nemzeti Tanácsnak támogatásának köszönhetően valósult meg. Októberben vendégül láttuk Lovas Ildikót, aki a Szép Amáliák című kötetét mutatta be. 

Drapos Ildikó a gyermekeknek tartott rendezvényen  (Fotó: Kancsár Izabella)

Drapos Ildikó a gyermekeknek tartott rendezvényen (Fotó: Kancsár Izabella)

Novemberben ismét egy magyar nyelvű előadással kedveskedtünk a gyermekeknek: az óbecsei Perem Magyar Színházi Egyesület János vitéz – avagy nincs itt kukoricázás című előadását nézhették meg a törökbecsei diákok. Decemberben a Szabadságharc színpadi játék érkezett hozzánk, amelyet Kálló Béla Jászai Mari-díjas színművész és Tóth Péter Lóránt versvándor adott elő. A két művész Arany János és Petőfi Sándor, a két költőóriás történetét, barátságát és életét mutatta be. Hagyományainkhoz híven decemberben kihirdettük a 2023. év olvasóját. Tavaly összesen hat iskoláskorú gyermek és hat felnőtt kapta meg ezt a címet intézményünkben – mondta Drapos Ildikó, és hozzátette, hogy az idén a tervek szerint még több színes programmal készülnek az olvasók számára, és várhatóan ebben az évben is bővítik az intézmény könyvállományát.

A törökbecsei Népkönyvtár munkanapokon reggel hét órától este hét óráig várja az olvasókat. Azokról az idősebb olvasókról, akik egészségügyi, illetve egyéb okok miatt nem tudnak a könyvtárba menni, az intézmény munkatársai nem feledkeznek meg, kérésre ugyanis házhoz is szállítják a könyveket. 

Nyitókép: A János vitéz – avagy nincs itt kukoricázás című előadást nézhették meg a törökbecsei diákok tavaly novemberben (Fotó: Kancsár Izabella)