2024. április 18., csütörtök

Egységben a teremtett világgal

Zarándoklat az aracsi pusztatemplomhoz

A Délvidéki Háló Mozgalom szervezésében szombaton mintegy kilencven fős csapat, fiatalok és idősek együtt zarándokoltak ki az aracsi pusztatemplomhoz. A résztvevők már a kora reggeli órákban szép számban gyülekeztek a törökbecsei Assisi Szent Klára-templom udvarában, ezután pedig gyalog, autóval vagy éppen kerékpárral érkeztek meg a magyarság egyik legkultikusabb emlékhelyéhez.

Az Egységben a teremtett világgal üzenetű eseményre Törökbecse mellett több vajdasági településről is érkeztek zarándokok. Klacsák Etelka Beodra-Karlováról érkezett az aracsi pusztatemplomhoz.

– Többen jöttünk a faluból, ki autóval, ki kerékpárral. Kilátogatunk az aracsi pusztatemplomhoz, mint magánemberek és mint hívő személyek is, mert ez a hely testi és lelki megnyugvást jelent számunkra. Szeretek ilyen helyekre járni, csak nincs mindig alkalom rá. Érzem az isteni jelenlétet, amely feltölt engem. A szentmisét is végighallgattuk. Azoknak, akik még nem jártak az aracsi pusztatemplomnál, azt üzenem, hogy jöjjönek el ide, tekintsék meg ezt az emlékhelyet, nemzeti örökségünket – mondta Etelka.

Közös ebéd és társalgás a szentmise után (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

Közös ebéd és társalgás a szentmise után (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

A hétéves Rigó Edvin, a nyolcéves Rigó Alen és a tizenegy éves Virág Vilmos 12 kilométert kerékpározott Beodra-Karlováról. A fiúk elmondták, hogy kicsit megterhelő volt számukra az út a meleg miatt, de nagyon jól érezték magukat. Hozzátették, hogy az aracsi pusztatemplomnál sokat beszélgetnek és játszanak, és a tervek szerint jövőre is eljönnek majd.

A beodra-karlovai fiúk kerékpárral érkeztek az emlékhelyhez (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

A beodra-karlovai fiúk kerékpárral érkeztek az emlékhelyhez (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

A muzslyai Juhász Jolán harmadszor vett részt a zarándoklaton.

– Több mint húszan érkeztünk Muzslyáról. Kombival és személygépkocsikkal jöttünk, majd az öt kilométeres dűlőúton gyalogoltunk. Útközben elmondtuk a rózsafüzért, imádkoztunk. Gyönyörű volt az itt megtartott szentmise is. Lelki felfrissülést ad ez az emlékhely, közben pedig nagy öröm, hogy találkozunk egymással – közölte Jolán.

A romtemplom falai között szervezett Háló találkozó az emberekben a társas lény tudatát, a közösség iránti lelki vágyódást is erősíti, amit a résztvevők a későbbekben is tovább ápolnak.

Az eseményen szép számban vettek részt gyermekek is (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

Az eseményen szép számban vettek részt gyermekek is (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

– A zarándoklat fő célja, hogy élményt adjon, beszélgessünk, társalogjunk. A rendezvény itt csúcsosodik ki az aracsi pusztatemplomnál. A Délvidéki Háló Mozgalom kötődik a római katolikus egyházhoz, nem akarunk elszakadni, de itt nagyobb hangsúlyt fektetünk a társalgásra, a tanúságtételre beszélgetés közben. Egymás szemébe nézve, egymás szavait meghallgatva keressük meg a hitünket, tudunk épülni másnak a szavából, esetleg segíteni egymásnak. Útközben imádkoztunk, rózsafüzért mondtunk elhunyt Zséli Ágnes újságíró lelki üdvéért, aki az utóbbi 12 évben minden Háló találkozón itt volt velünk, gyalogolt, riportot készített, mindannyiunknak a szívébe lopakodott – mondta Micsik Béla, a rendezvény egyik szervezője.

A helyszíni misét dr. sc. Horváth László bácsföldvári plébános celebrálta. A program a délutáni órákban ebéddel és az aracsi pusztatemplomról szóló előadással folytatódott, majd pedig íjászattal, családias hangulatú társalgással és közös énekléssel zárult.

Nyitókép: Szentmise az aracsi pusztatemplomnál (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)