2024. július 21., vasárnap

Nyár, szárazság és tűzveszély

Óvatosságra intik a polgárokat Topolya község tűzoltói

A kiadós esőkkel járó viharos időszak után az elmúlt napokban a hirtelen ránk tört kánikula rövid időn belül kiszárította a talajt. Emiatt a gabonafélék napjainkban zajló betakarítása fokozott odafigyelést igényel, hiszen a legapróbb szikra is hatalmas kárt tud okozni a természetben és a gépezetben is. Az országos gyakorlattal összhangban Topolya község válságstábja is az év elején meghozta a nyílt tüzek megelőzésére vonatkozó rendelkezéseit, például az aratásban résztvevő munkagépek ellenőrzésének az ütemtervét a falvakban is.

– Ahogy csökken a lakosság Topolyán és a falvakban, és mind kevesebb a földműveléssel foglalkozó kisgazdaság, úgy apad a kontrollvizsgálatok iránti igény. Amíg mondjuk néhány éve 500 körül volt a mezőgépek száma, az idén legalább 100-al kevesebbel jelentkeztek – hallhattuk Zorica Rankovtól, a Topolya és Kishegyes önkénteseit tömörítő Községi Tűzoltó Szövetség elnök asszonyától, aki felhívta arra is a figyelmet, hogy a földeken tűzgyújtási és dohányzási tilalom van érvényben. Ezekben a napokban, amikor a Topolyai-tó körül ismét megemelkedik a turisták és a bulizó fiatalok száma, fokozottan résen kell lenni, mert a szárazság miatt az aljnövényzet és legfőképpen a nád is veszélyforrás. Erre pedig a dohánycsikk eldobásánál, valamint a bográcsos és grillparázs mellett is gondolni kell.

– Most igen nyomasztó a meleg időjárás, de az elmúlt hetekben csapadékos volt, emiatt is a tavasz vége és a nyár eleje az átlagosnál kevesebb tűzesettel járt. Múlt évből Topolya és Kishegyes község területeiről azokról a tűzesetekről van nyilvántartásunk, amelyekben részt vettek az önkéntes testületek is. E szerint 168 alkalommal volt riasztás, ebből 50 nyílt terepen törtnő tűzesethez, azaz utak széléhez, tó körüli nádasokba vagy szántóföldre. Tapasztalataim szerint községünk földművesei a legtöbb esetben felelősségteljesen állnak az aratáshoz – tette hozzá a Zorica Rankov. Nagy Simon, a bácskossuthfalvi Moravicai Önkéntes Tűzoltó Egyesület titkára elmondta, a biztonsági előírások betartása mellett is sajnos történnek nyílt tüzek. Így például a minap a település és Györgyén között, az észak-keleti határrészben egy lángra kapott bálázó gép miatt kellett terepre vonulniuk, az eszközt azonban nem tudták megmenteni.

– Minél nagyobb a szárazság és a hőség, annál nagyobb a nyílt tüzek veszélye. Emellett a párás, nyomasztó melegben az emberek reakcióideje is lecsökken. Hiába volt esős a tavasz, mára a határ és a termény is puskaporszáraz. Mi is tapasztaljuk, hogy az újabb mezőgazdasági gépek már kevésbé tűzveszélyesek, és a földművesek is tudatosabbak ezekkel a drágább eszközökkel. De van, amikor mindez kevés – zárta Nagy Simon.

Az előírások szerint az aratásban résztvevő traktorok kipufogóinak rendelkeznie kell szikrafogóval, a kombájnt pedig ásóval és lapáttal kell felszerelni, valamint működőképes és hitelesített S–9-es poroltó készüléket is el kell helyezni a gépekben. Ha egyszerre több mint három kombájn végzi az aratást, akkor vizes tartálykocsis gépjárművet is biztosítani kell a helyszínre. A mezőgazdasági udvarokban a széna-szalmakazal és az épület vagy más gyúlékony anyag között legalább 6 méteres távolságot kell hagyni. Amennyiben bebizonyosodik, hogy valaki nem tartotta be az előírásokat vagy szándékosan tüzet gyújtott, dohányzott, akkor a magánszemélyek bírsága 10 ezer dinártól 50 ezer dinárig terjedhet, a jogi személyeket pedig 300 ezer dinártól 1 millió dinárig terjedő büntetéssel sújthatják a belügyi szervek illetékesei. Továbbá vétkesség esetén a gazdaság két évre elveszíti részvételi jogát az állami pályázatokon.

Nyitókép: Porfelhő veszi körül a munkagépeket, mert puskaporszáraz a termény és a föld (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)