2024. július 21., vasárnap

Nincs még végleges ára a búzának

Eltűntek a rágcsálók a földekről – Közép-bácskai aratási helyzetkép

Az átlagosnál valamivel alacsonyabb terméshozamok, valamint az alacsony felvásárlási árak jellemzik az idei aratás eddigi időszakát. Évek óta gondok vannak a szántóföldi növénytermesztésben, hiszen a változó klíma és a piaci viszonyok sem kedveznek vidékünk gabonatermesztőinek. Ez az oka annak, hogy egyre kevesebben vetnek búzát. A vetésforgó miatt viszont a szakemberek többsége szerint továbbra is ajánlatos beiktatni a vetéstervbe az őszi kalászosokat. Topolya és Kishegyes község területén a szokásosnál hetekkel korábban kezdődött meg az árpa és a repce betakarítása, és sok helyen már a korai búzafajták aratásához is hozzáláttak.

Branko Dudić, a topolyai Bácska Földműves-szövetkezet igazgatója szerint a növények megsínylették a csapadékhiányt, átlagosan 25-30 százalékos terméskieséssel lehet számolni a sokévi átlaghoz viszonyítva. A takarmány- és a sörárpa betakarítása többnyire már befejeződött, zajlik a korai érésű búzafajták és az olajrepce kombájnozása. Ami a felvásárlási árakat illeti, a takarmányárpáért 17 és 18 dinár közötti árat fizetnek kilogrammonként. A sörárpa végleges ára még nem ismert, de az időjárási körülmények oda hatottak, hogy sok esetben a szemnek túl magas a fehérjetartalma, ezért egy részét csak takarmányárpaként tudják átvenni a felvásárlók. Ami a búzát illeti, egyelőre nem ismert a végleges ár. A legtöbb felvásárló, így a topolyai Bácska Földműves-szövetkezet is 20 dináros előleget fizet ki az átadást követően két-három napon belül a termelőnek. A végleges árra, így az elszámolásra még várni kell. A búza minőségét illetően az igazgató elmondta, hogy ebben az évben kiváló minőségű a kenyérgabona. Gombabetegségek jelenlétét nem tapasztalták, és valójában még a szakemberek sem tudják a pontos magyarázatát annak, hogy a korábban nagymértékben elszaporodott rágcsálók is eltűntek a parcellákról. Ami az olajrepce felvásárlási árát illeti, 51 és 52 dinár közötti összeget fizetnek érte, de egyes felvásárlók már csak 46 dinárt.

A napokban Vajdaságban több helyen is tartottak fajtabemutatókat, amelyeken markánsan megmutatkoztak az egyszerű termelők által is tapasztalt trendek. A kísérleti parcellákon – teljes agrotechnika alkalmazása mellett – a megszokott hektáronkénti 8–12 tonnás eredményhez képest csupán 5–6 tonnát teremnek idén a kalászosok. Akinek 30 mázsa felett termett holdján, az a hozammal – a körülményekhez képest – elégedett.

A termelők úgy vélik, hogy a búza esetében az árnak legalább 30 dinárnak kellene lennie. Világszerte nő a kenyérgabona iránti kereslet, a terménytőzsdéken pedig emelkedik az ára. A jelenlegi előrejelzések szerint szeptembertől jelentősen nőhet majd a kenyérgabona ára. A csapadék eloszlása most sem volt egyenletes, ezért és más okokból is nagyon tarkák a terméseredmények. Vannak olyan kisebb régiók, ahol szélsőségesen megmutatkoznak a klímaváltozás hatásai. Az őszi betakarítású növényeknek – amilyen kukorica, a napraforgó vagy a szója – nagyon jót tett a májusi és a júniusi csapadék, most ígéretesen néznek ki a parcellák.

Az igazgató azt is elmondta, hogy hálátlan dolog tanácsot adni a másodvetéssel kapcsolatban, mert száraz periódus következhet. Mivel azonban jóval korábban kezdődött a betakarítás, mint a korábbi években, néhányan megpróbálkoztak árpa után rövid tenyészidejű napraforgó, illetve kukorica vetésével. Ennek kedvezett, hogy az utóbbi hetekben volt némi csapadék, és a másodvetésű kapásnövények már ki is keltek. Sok helyen két-három levélben van az így elvetett kukorica és napraforgó.

 

Nyitókép: Tóth Péter felvétele