2024. június 17., hétfő
HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOK 2024

Mezőgazdasági támogatások és fásítás

Oroszi Sándor gazdasági és mezőgazdasági osztályvezetőként bizonyított, most a VMSZ képviselőjelöltje Kishegyesen

Oroszi Sándor a kishegyesi önkormányzat gazdasági és mezőgazdasági osztályvezetője és a Vajdasági Magyar Szövetség képviselőjelöltje. Tanulmányait a szabadkai Közgazdasági Karon végezte el, és már középiskolás kora óta tagja a VMSZ-nek. Az egyetemi tanulmányok végeztével a magánszektorban helyezkedett el, hogy tapasztalatot szerezzen. A Chick Prom és az Agrokons vállalatokban dolgozott, és hasznos tudásra tett szert könyvelésből, vállalatvezetésből és logisztikából. A magánszektorban szerzett munkatapasztalatokat követően a VMSZ-ből kapott meghívást, hogy kishegyesi önkormányzat gazdasági és mezőgazdasági, környezetvédelemért és kommunális ügyekért felelős osztályát vezesse.

  • Mi motiválta, hogy a közszférában vállaljon szerepet?

– Mindig is érdekelt a közélet és a politika, mindig is szerettem volna tenni a közösségért, azért, hogy jobban lehessen élni községünkben. Ezért vállaltam tisztséget az önkormányzatban, amikor felkerestek. Pár hónappal ezelőtt, amikor ismét aktuális lett az önkormányzati választás, ismét felkerestek a VMSZ-ből, hogy szerepeljek az önkormányzati listán. Úgy gondoltam, hogy ennek köszönhetően még inkább rá tudok hatni a dolgokra, és még inkább segíteni tudom a közösséget.

  • Eddigi eredményei közül melyikre a legbüszkébb?

– Osztályvezetőként a mezőgazdasági alapra vagyok a legbüszkébb. Ez 2019-ben jött létre, s az elmúlt 2,5 évben 16,5 millió dinárt osztottunk ki a kishegyesi község gazdaságainak. Ez azt jelenti, hogy 300 támogatást fizettünk ki négy kategóriában. Ezek a természeti vagyonba történő beruházás, a piaci padok társfinanszírozása, az állatorvosi költségek társfinanszírozása és a jószágok mesterséges megtermékenyítésének társfinanszírozása. Ezek mind vissza nem térítendő támogatások, amiket a mezőgazdasági alapból fizettünk ki. Bácsfeketehegyen és Kishegyesen is megszerveztük a helyi gazdákkal közösen, hogy minden év elején önkormányzati támogatással rendezik a határutakat. Az elmúlt időszakban sikerült két hidat felújítani a tartományi mezőgazdasági titkárság támogatásával. Bácsfeketehegyen egy gyalogoshidat újítottunk fel, Kishegyesen pedig a kaszálóban lévő sérült hidat. Ebben az időszakban nyílt meg a hulladékudvar Kishegyesen, s akkor hoztuk meg a hulladékkezelésre vonatkozó akciótervet, valamint Kishegyes településen bevezettük a szelektív hulladékgyűjtést. Azt is megemlíteném, hogy sikeresen pályáztunk a tartománynál, s ennek köszönhetően három hektáron tudtunk erdősíteni a kishegyesi határban. Ezt követően a Bácsfeketehegyi Gazdakörrel karöltve negyven facsemetét ültettünk el, majd rá egy évre ezer facsemetét.

  • Mik a tervei az elkövetkező időszakra?

– Továbbra is szeretnénk támogatni a mezőgazdaságot, vezetni a mezőgazdasági alapot és növelni a gazdáknak kiosztandó összegeket. Emellett célunk egy gazdasági pályázat létrehozása a kisvállalkozók részére. Ezen keresztül tudnánk támogatni őket vagy akár a kezdő vállalkozókat. Fontos számunkra, hogy Bácsfeketehegyen, a szennyvízhálózat kiépítésének nyomvonalán a kivitelező visszaállítsa az eredeti állapotokat. Az utcák aszfaltozása is prioritás számunkra, ugyanis vannak bizonyos előszerződések a Lead Projecten belül, ugyanis átadtuk öt utca kiaszfaltozását Kishegyesen, Bácsfeketehegyen pedig a központ rendezését. A közvilágítást is szeretnénk korszerűsíteni, energiahatékony LED-lámpák felszerelésével. Meglátásunk szerint nem minden második égőnek a kicsavarása jelenti a probléma megoldását, amire a közelmúltban volt példa. Fontos, hogy a község mindhárom településén rendezettebb településkép alakuljon ki, rendezettebb környezet. Személy szerint nagyon fontosnak tartom a fásítást, és az a célom, hogy a mostani egy százalékról öt százalékra növeljük az erdős felületeket a község területén.

 

Nyitókép: Oroszi Sándor