2024. május 18., szombat

Süssünk, süssünk valamit!

A topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár Süssünk, süssünk valamit! elnevezéssel interaktív foglalkozást tartott a Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény Alma csoportjának. A foglalkozás Nagy Emesének, a könyvtár munkatársának vezetésével valósult meg, aki elmondta, hogy egy főzős program is lehet fantasztikus szórakozás és remek lehetőség arra, hogy a gyerekek megismerkedjenek az ételek elkészítésének alapjaival, és közben kreatívak lehessenek. A főzés az egyik legfontosabb és legáltalánosabb mindennapi tevékenység, amely szorosan kapcsolódik az életminőséghez és az emberi kultúrához. Erre szerették volna felhívni a figyelmet, valamint az egészséges táplálkozás kiemelt fontosságára gyermekkorban – fogalmazott a foglalkozásvezető. 
Az óvodások megismerkedhettek Kereki Noémi Gyerekcipőben a konyhában – Kiskukták szakácskönyve című könyvével, a konyhai eszközökkel és a konyhai nyelvvel. A kiskuktáknak lehetőségük volt kipróbálni és fejleszteni az ízlelőbimbóikat és a szaglásukat: csukott szemmel kellett felismerniük a különféle ételeket, többek között a sót, a csokit, az almát, a citrom levét, illetve az illatok felfedezése sem maradhatott el: szaglóérzéküket egyebek között az ecet, a kávé, az oregánó megszagolásával mérhették fel. A foglalkozás fő pontja a szendvicskészítés volt: az ovisok a saját szájuk íze szerint készíthették el az uzsonnájukat.
– A gyerekek szeretnek sertepertélni a konyhában, finomakat enni, és segíteni a főzésben. Nagy örömünkre szolgált, hogy itt, a könyvtárban, még ha csak pár órára is, de ők lehettek a konyha ördögei. Jókedvűen és szeretettel készítették el, majd fogyasztották el saját készítésű szendvicseiket. A foglalkozást pedig ezzel a jeligével zártuk: Legyél bátor! Fűszerezz kedved szerint, kísérletezz a hozzávalókkal, és kóstolj sokat! – nyilatkozta Nagy Emese.

Nyitókép: A foglalkozás jeligéje: Legyél bátor, fűszerezz kedved szerint, kísérletezz a hozzávalókkal, és kóstolj sokat! / forrás: Juhász Erzsébet Könyvtár