2024. május 18., szombat

Ovis kezekkel ültetett virágoskert

Megszépült a Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény főbejárata

Sok-sok szorgos és tettre kész ovis kézben lendült meg csütörtökön délelőtt a kis gereblye és a lapát, amikor is a Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény központi épületének bejáratánál kialakított kiskertet az óvónők irányításával beültették színpompás és hamarosan virágzó növényekkel.
Fényszárosi Fekete Tímea igazgatónő elmesélte, hogy egy ártatlan gyermeki kérdésből indult ki az egész ötlet, és vált összefogássá a szülők, nagyszülők hozzáállásának köszönhetően.
– Márciusban indult a központi épületünk virágos programja, a Gomba csoport volt a kezdeményező. Valójában az egyik kisgyermek ártatlan és érdeklődő kérdésére igyekeztek az óvónők széles körű választ adni a természet által kínált példákon keresztül. Azaz arra, hogy mi hogyan születhettünk, hogyan kerültünk anyuka hasába, hogy hogyan fejlődtünk, azaz honnan jövünk mi valójában. És ebből adódott az a kérdés, hogy a hóvirág, a fű honnan bújik ki a felszínre, és hol is él addig. A Gomba csoportba járó gyerekek Szabó Erika és Zsáki Rózsa óvónők egyengetésével ennek mentén készítettek a Bambi főbejárata elé egy kis sziklakertet. Az ötlet termékeny talajra talált az egész oviban, mert idővel bekapcsolódott a főépületünkbe járó 11 csoport is. Először szobanövényeket hoztak magukkal a gyerekek, egy növénykéért járt egy medál, három medál után pedig kaptak az ovisok egy köszönőlevelet a részvételért. Később már kültéri dísznövények is érkeztek a szülők, nagyszülők összefogásának köszönhetően. Miután nagy mennyiségű évelővirág-adomány érkezett az egyik nagymama ajándékaként, elhatároztuk, hogy közös munkaakció keretében helyezzük azt a földbe – tette hozzá Fényszárosi Fekete Tímea, aki elmondta, hogy továbbra is várják a virágtöveket. Emellett köszönetet mondott az egyik helyi gumijavító vállalkozásnak is, amelynek köszönhetően régi gumiabroncsok felhasználásával alakították ki a virágoskert formáját.
A Cukorkák csoport óvónője, Kocsis Erdélyi Andrea elmondta, hogy ovisai öt év körüliek, és a gyerekek hatalmas lelkesedéssel hozták az oviba a virágokat több napon keresztül. Egynyári, többéves, kültéri-beltéri kúszónövények, muskátlik, kövirózsa, kaktuszok érkeztek bőségesen.
– Az ültetés napjára az volt az ovisok feladata, hogy lapátocskát, vödröcskét hozzanak magukkal. A munkaakció azért is nagyon fontos, hogy a gyerekeket rávezessük a növények felelős óvásának és gondozásának a fontosságára és azon keresztül a földünk védelmére – tette hozzá az óvó.
Kokrehel Márk elmesélte, hogy már kertészkedett odahaza, legutóbb tulipánt ültetett a földbe, ovis társa, Závodszki Dorina pedig arról beszélt, hogy ő edénybe vetett magocskákat, ami a lakásuk teraszán várja a csírázást. Megtudtuk tőlük azt is, hogy a virág csak akkor marad életben, ha néhanapján megöntözik egy kis vízzel a kis locsolókannájukból.
Az eseményen az igazgatónő szót ejtett arról is, hogy hamarosan kezdődik az óvodai iratkozás időszaka. Azoknak a szülőknek, akik elakadnak az e-Uprava portálon keresztül zajló folyamat valamelyik fázisában, a Bambi és az óvónők teljes mértékű segítséget nyújtanak Topolyán és a falvakban is.

Nyitókép: A Bambi központi épületének bejáratánál kialakított kiskert munkálatai / Kazinczy Paszterkó Diana felvétele