2024. április 23., kedd

Méhecskehotel létesül Topolyán

Topolya Község Művelődési Háza a topolyai Arcus Környezetvédő Egyesülettel karöltve szervezi meg az első topolyai méhecskehotel kihelyezését február 24-én, szombaton 11 órai kezdettel a Topolyai Művésztelep épületegyüttesének levendulaültetvényén, és várják az érdeklődőket.

A méhecskehotelek a magányosan élő méhek és darazsak emberek által készített mesterséges bölcsői, amelyekben szaporodni tudnak, közvetetten segítve így a beporzást. Az Európában élő mintegy kétezer beporzórovar-faj többsége a méhek, ezen belül is a magányosan élő fajok közül kerül ki. Ezek a néhány milliméterestől a poszméh méretig előforduló, szelíd, nem támadékony, bölcsőkamráikat partfalakba, talajba, korhadó fába mélyítő állatok nélkülözhetetlenek a vadon élő és a termesztett kultúrnövények beporzásában, amit a házi méhek egyedül nem képesek elvégezni.

A természetvédelmi eszközt érdemes február második felében, március elején kihelyezni, ugyanis a magányosméh-fajok számos képviselője szőrös, ez a bunda szigeteli is őket, így már a tél végi, kora tavaszi első napsütéses napokon is aktívak tudnak lenni. A méhecskehotelek márciustól május végéig, június közepéig a legforgalmasabbak. Eközben a magukat nem zavartató rovarok jövés-menését akár centiméternyi távolságról figyelhetjük.

Nyitókép: (Illusztráció: pixabay.com)