2024. július 18., csütörtök

Az Armida egy éve

Tevékeny évet zárt a zentagunarasi nőszervezet – Az idei évre is számos tervük van a hölgyeknek

Zentagunaras számos civil szervezete közül az Armida Nőszervezetet a legtevékenyebb egyesületek közé sorolhatjuk. Egész évben vannak programjaik, és más egyesületek eseményeibe is szívesen besegítenek. Kádár Krisztina koordinátor arról számolt be, hogy az Armida Nőszervezet 2023-ban is sokat dolgozott, az egész év folyamán voltak különféle rendezvényeik.

– Az év elején a hagyományos disznótoros rendezvényünket tartottuk meg, amit a farsangi fánksütés követett a piactéren. Ez visszatérő programunk, amit a Mag Hagyományápoló Egyesülettel közösen szervezünk. A Csipkerózsa kézimunkacsoporttal tavaly is megszerveztük a hagyományos húsvéti kiállítást és vásárt a művelődési otthonban. Ez alkalommal is sok kiállító és érdeklődő volt. Erre az alkalomra a gyerekeknek húsvéti pályázatot szerveztünk, amelyre rajzot vagy más kézművestechnikával készült alkotásokat küldhettek. A nyári időszakban a falu központjában lévő szalmabálákat átalakítottuk vidám társasággá, volt malacka, birka és két tehén. Ez mindenkinek nagyon tetszett, ezért ezt a szokást nem szakítjuk meg, és mindig készítünk új szalmabála figurákat. A Napsütötte nyári táborban is részt vettek szervezetünk tagjai, az újkenyér-ünnepen pedig lángost sütöttünk. Mivel sok látogató volt a rendezvényen, ezért gyorsan elfogyott a lángosunk. Októberben a gyermekhét alkalmából játszójárdát készítettünk az általános iskola udvarában. Ezt a gyerekek játékosan tudják használni, de közben tanulnak is. A játszójárdát az idén újrafestjük és bővíteni is fogjuk. Tavaly is megszerveztük az idősek napi rendezvényünket, amelyen a 70 évnél idősebb polgárokat megvendégeltük, valamint kis műsorral és élő zenével kedveskedtünk nekik. Az idősek nagyon szeretik ezt a rendezvényt, több mint százan voltak jelen – számolt be Kádár, majd arról is szólt, hogy az év vége is igen aktív volt a nőszervezet számára. A tél beköszöntével adventi koszorút állítottak a falu központjában, a szalmabálából pedig rénszarvas lett. Az armidások mikulásra csomagot készítettek minden ovisnak és elsősnek, a cipősdoboz-akció keretében pedig 160 csomagot állítottak össze. Ezeket a Télapó adta át a 10 évnél fiatalabb gyerekeknek. A koordinátor arról is számot adott, hogy idén először szervezték meg az élő adventi kalendáriumot, ami népszerű kezdeményezés volt. A legszorgalmasabb számvadászok és a legszebben kidíszített ablakok készítői jutalomban részesültek.

Az előttünk álló évre is számos tervük van, az első rendezvényük a farsang lesz – mondta el Kádár.

– Február 13-án részt veszünk a farsangi fánksütésben, márciusban pedig a Csipkerózsa kézimunkacsoporttal megszervezzük a húsvéti kiállítást és vásárt. Ezután következik a MIRK, amelynek a szervezésébe be fogunk segíteni. A nyári táborban többféle foglalkozást szervezünk a gyerekeknek, és az újkenyér-ünnepen ismét lángost sütünk. Idén sem marad el az idősek napja, valamint lesz mikuláscsomag és cipősdoboz-akció is. Mivel jól sikerült az élő adventi kalendárium, az idén is megszervezzük – számolt be a koordinátor, majd arról is szólt, hogy a művelődési ház piac felőli bejáratánál elhelyeztek egy állványt, amelyre a falubeliek név nélkül kitehetnek felesleges ruhát, élelmiszert stb., a rászorulók pedig elvihetik azt. Az állvány már áll, és hamarosan meghirdetik az akció kezdetét. Végezetül megtudtuk, hogy idén is szeretnének együttműködni a falu többi civil szervezetével, és kölcsönösen kisegíteni egymást.

Az Armida cipősdoboz-akciójának keretében 160 gyermek kapott ajándékcsomagot a Télapótól (Lakatos János)

Az Armida cipősdoboz-akciójának keretében 160 gyermek kapott ajándékcsomagot a Télapótól (Lakatos János)

Nyitókép: Kádár Krisztina (Lakatos János fotója)