2024. július 20., szombat

A hősökre emlékeztek

Zentagunarason az ’56-os forradalom és szabadságharc előtt hajtottak főt

A zentagunarasiak a temetőben lévő emlékhelynél tartottak tegnap délelőtt megemlékezést az ’56-os forradalom és szabadságharc hősei előtt tisztelegve. Az ünnepi műsor a Himnusszal kezdődött a Gracza János Színjátszó és Irodalmi Egyesület előadásában, majd Sípos Hajnalka, a zentagunarasi helyi közösség titkára mondott ünnepi beszédet. Tomik Nimród történész dr. Rajki Márton zentagunarasi születésű ’56-os mártír emlékét elevenítette fel, majd az Október 18-a Általános Iskola diákjai verset szavaltak. Baráth Gábor plébános a hősökért imádkozott, végezetül dr. Rajki Márton emléktáblájához elhelyezték a kegyelet virágait. Sípos Hajnalka arról számolt be a médiának, hogy különösképpen a fiatalok miatt fontos emlékezni magyar múltunkra.

– Zentagunaras többségében magyarlakta település, így magyar múltunk, történelmük felelevenítése és ápolása nagyon fontos számunkra. A mai rohanó világban nemzeti ünnepeink kicsit elveszítik jelentőségüket a fiatalok szemében. Azért fontos, hogy erről megemlékezzünk, hogy őket is bekapcsoljuk a megemlékezésbe, részesei legyenek ennek, és jobban a magukénak érezzék. Fontosnak tartjuk, hogy a történelmi eseményeket, amelyek minket is érintettek, a felszínre hozzuk, talán így könnyebb lesz ennek az örökségnek a továbbvitele – mondta el a Sípos, majd arról is szólt, hogy ’56-nak egy helyi származású hőse is van.
 

Tomik Nimród történész dr. Rajki Mártonról beszél (Lakatos János felvétele)

Tomik Nimród történész dr. Rajki Mártonról beszél (Lakatos János felvétele)

– Egy véletlen folytán került tudomásunkra, hogy dr. Rajki Márton Klein Mórként született Zentagunarason. Akkoriban ezt a részt Zenta külsőjárásnak hívták, és tizenkét éves koráig itt élt a településen, utána került fel Zentára. Ez egy kicsit vitás kérdés a zentaiakkal, mert ők zentai származásúnak vallják, noha Zenta külsőjárási születésű. Számunkra az a fontos, hogy egy ilyen kis település, mint a miénk, egy ilyen hősre tud emlékezni – fogalmazott a helyi közösség titkára, majd hozzáfűzte, hogy Zentagunaras sokáig nem tudott hol megemlékezni nemzeti ünnepeiről. Végül a temetőben sikerült kialakítani az emlékhelyet, ahol egy helyen tudnak megemlékezni a háborúk, forradalmak és szabadságharcok hőseiről. Itt kapott helyet dr. Rajki Márton emléktáblája is. Sípos arról is szólt, hogy felvették a kapcsolatot dr. Rajki családjával, akik személyesen is jártak Zentagunarason, és megtekintették az egykori családi házat.

A megemlékezés keretében a jelenlévők elhelyezték a kegyelet virágait dr. Rajki Márton emléktáblájához. A Magyar Kormány nevében Balogh György, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Fermond Árpád, az MNT elnöke, Topolya község önkormányzata nevében Szatmári Adrián polgármester és Tomik Nimród polgármester-helyettes, a Vajdasági Magyar Szövetség községi szervezetének nevében Fazekas Róbert és Kovács Viktor, a zentagunarasi helyi közösség nevében pedig Vass Árpád és Dudás Ilona koszorúztak. A megemlékezést a Vajdasági Magyar Szövetség zentagunarasi szervezete szervezte.

Nyitókép: Balogh György konzul koszorúz (Lakatos János felvétele)