2024. június 13., csütörtök
HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOK 2024

A magyar szavazatok értéke nem mérhető kilóban

A tapasztalatot Pásztor Róbert listavezető személyesíti meg Temerinben

Pásztor Róbert 1967. március 22-én született Temerinben. Helyben végezte el az általános és a középiskolát is. Fémesztergályosként 2001-ig a helyi görgőscsapágygyárban dolgozott, majd nyolc évig az Eureka helyi cég alkalmazottja volt. A politikai életben 1998 óta vesz részt aktívan: ekkor csatlakozott a Vajdasági Magyar Szövetséghez. 2012 óta a községi képviselő-testület tagja, 2016-tól pedig elnöke is. Meghatározó tagja a Kárász Sporthorgász Egyesületnek, melyben 18 éven át titkári feladatokat látott el. Természetbarát, nős, két gyermek büszke édesapja. Sok temerinihez hasonlóan ő is törzsgyökeres lokálpatriótának vallja magát.

Mivel lehet megszolgálni a temerini magyarok folyamatos támogatását?
– Kitartással, eredményekkel és összefogással. A temerini magyarok érzik, hogy az elmúlt évtizedben egyre több magyar érdekeltségű cél valósul meg a községben, a civil szféra pedig korábban soha nem tapasztalt nagyságrendű támogatásban részesül. Ha csak az elmúlt négy évet összegezzük: a magyar civil szervezetek 8,5 millió dinár támogatást kaptak a községi büdzséből, a katolikus egyházközösség csaknem 4,5 millió dinár hozzájárulásban részesült, a magyar tannyelvű Kókai Imre Általános Iskolába viszont több mint 16 millió dinárt fektetett be a községi vezetés. Mindemellett a helybeli magyarok Illés-napi fogadalmi ünnepe alkalmából szervezett rendezvényekre 6,1 millió dinárt harcolt ki a magyar érdekképviselet a közös kasszából, a Nyugati temetőben levő, új kápolna befejezésére pedig 9 millió dinárt biztosított. A járeki óvoda kapacitásának bővítésére előrelátott 160 millió dinár elkülönítése mellett is azért álltunk ki, mert ennek köszönhetően felszabadultak a helyek az iskoláskor előtti intézmény központi épületében: így ma már csak nagyon kevés magyar gyerek csúszik le a beiratkozási listákról. Jelentős eszközöket kapott a magyar asztaliteniszklub és az íjászegyesület is abból a 62 millió dináros támogatásból, amelyet az elmúlt négy évben a sportegyesületeknek ítélt oda a községi vezetés. Képviselőink azért is megküzdöttek, hogy a közutak és járdák karbantartására szánt 290 millió dinár túlnyomó részét az első helyi közösség területén fektessék be. A közös beruházások tekintetében a jövőben is hasonlóan tervezünk eljárni: továbbra is szorgalmazzuk a csatornahálózat befejezését, a víztisztító kiépítését és az idegenforgalmi lehetőségek infrastrukturális megerősítését. A beruházások tekintetében programunk tartalmazza az Ifjúsági Otthon, valamint a Temerini Iparosok és Vállalkozók Magyar Egyesülete székházának felújítását, illetve a Kókai Imre Általános Iskola telepi épületének bővítését is. Szorgalmazzuk a Szécsen-kastély és a hozzá tartozó Kastélypark rekonstrukciójának folytatását, de kezdeményezzük a Baranyi-szoborpark létrehozását is. A magyar választópolgárok támogatásával továbbra is harcolunk azért, hogy a Temerini Kulturális Központ épületének tulajdonjoga visszakerüljön az önkormányzat hatáskörébe. Mindennek érdekében a jövőben is legalább hat képviselővel kell jelen lennie a VMSZ–VMDP koalíciónak a községi képviselő-testületben.

Évtizedek óta ismeri a helyi politikai viszonyokat. Mi a véleménye a jelenlegi választási lehetőségekről?
– Temerinre mindig is sajátos hatalommegoszlás volt jellemző, így a kisebbségi érdekképviselet külön jelentőséggel bír. Ezt sajnos ezúttal kihasználja a 4-es számmal induló csoportosulás, amely kisebbségi listaként indul a választásokon annak ellenére is, hogy az általuk állítólagosan képviselt montenegrói és bosnyák nemzeti kisebbségekből a népszámlálás szerint összesen tizenegy lakosa van Temerinnek. Érdekes koalíciók alakultak helyi szinten a 3-as és az 1-es szám alatt is. Kissé megtévesztő az is, hogy az Aleksandar Vučić nevével fémjelezett lista szintén koalíció, azaz a Szerb Haladó Párt képviselői mellett szép számban akadnak más pártok jelöltjei is az 1-es listán. Egyetlen természetes csoportosulás a VMSZ–VMDP koalíció, amelyet egyértelműen a magyar érdekképviselet kovácsolt össze. A szavazólapra kerülő csoportosulások közül a magyar összefogás kirívó a választási kampány tekintetében is. Mi vagyunk ugyanis az egyetlen, akik eredményeket ismertetve készülünk a helyhatósági választásokra. A többi lista jelöltjei liszttel, cukorral, olajjal és más, kilós csomagokkal próbálják meggyőzni a polgárokat. Még jó, hogy a temerini magyarok öntudata sokkal erősebb attól, minthogy szavazatukat kilóra mérjék.

 

Nyitókép: Pásztor Róbert