2024. június 20., csütörtök

Érdekességek Jókairól

Halálának 120. évfordulója kapcsán emlékeztek meg Jókai Mórról Temerinben. Nagy regényírónkról és mesemondónkról dr. Németh Ferenc, az Újvidéki Egyetem tanára tartott előadást.

– Egy jubileumot használtam fel apropóként arra, hogy saját kutatásaim alapján bemutassam azt, hogyan kapcsolódott Jókai Mór, a híres magyar regényíró életpályája a déli végekhez, hogy került sor arra, hogy Jókai a maga idejében ellátogasson több vajdasági városba. Érdekes, hogy annak idején Jókai járt például Újvidéken, megfordult Nagykikindán, nagyon szerette Pancsovát, ahol sokat vendégeskedett, sőt köze volt a református egyház megalapításához is. Valóban figyelemfelkeltő adat, hogy öt vajdasági város választotta díszpolgárává Jókait. Mondhatnánk, hogy a miénk is volt. Nem beszélve arról, hogy a műfordítások révén nagy népszerűségre tett szert, mert a szerb irodalomban sokan fordították, szerették olvasni a szerbek is. Ugyanakkor Jókai sok regényhősét az itteni emberekről mintázta meg – mondta dr. Németh Ferenc.

Az előadás során Jókai Mór életpályája mellett sok érdekességről is szó esett. A közönség hallhatott például arról is, hogy az irodalomtörténészek szerint Jókai volt az első magyar, aki felismerte a fotográfiában rejlő óriási reklámlehetőséget.

– A fotográfia széles körben népszerű volt már abban az időben is. Jókai pedig nagyon szeretett fényképezkedni, mert rájött arra, hogy nagy reklám neki ez, és ha valakivel találkozik, akkor dedikálja a fényképet, és az illetőnek ajándékozza. Számos fotóját osztotta szét, dedikálta névre szólóan. Később már mások is felismerték ezt a módszert, a színészek és az államfők is, de itt a mi közéletünkben a XIX. század második felében, Jókai volt az első, aki erre rájátszott – hangzott el.

Nyitókép: Kasza Jennifer felvétele