2024. április 24., szerda

Vidám farsangi felvonulás Temerinben

A hagyomány szerint Temerinben jelmezes felvonulással és kísérőprogramokkal búcsúznak el a téltől. Az első helyi közösség és a községben működő civil szervezetek az idén is arra kérik a temerinieket, hogy öltsenek magukra jelmezt, és vasárnap minél tömegesebben vegyenek részt a vidám, farsangi felvonuláson.

Az álarc mögé bújt lakosokat vasárnap 13 órára várják a piactérre. A jelmezes felvonulás 14 órakor veszi kezdetét, a TEFU fúvószenekar kíséretében. Az útirány a szokásos, tehát a menet a piactérről indul, a főutcánál balra kanyarodik a templom irányába, ott ismét balra a Kossuth Lajos utcába, majd a Nikola Pašić utcán végighaladva visszatér a piactérre. A felvonulást alkalmi műsor követi, amelynek elengedhetetlen része a bőgőtemetés.
Csakúgy, mint korábban, ezúttal is lesznek különböző ügyességi játékok, a legötletesebb jelmez viselőit pedig jelképes ajándékkal jutalmazzák meg.

A menet résztvevőit forralt bor, tea és fánk várja. A rendezvény szervezői ez alkalommal is az I. helyi közösség és a temerini civil szervezetek. A rendezvényt támogatja a községi önkormányzat, a JKP Temerin , a Hofy Cuki és a Kertbarátkör.

JELMEZES FELVONULÁS PÉTERVÁRADON IS
A péterváradi székhelyű Jelačić Horvát Művelődési Egyesület a Petrovaradin Media civil egyesülettel karöltve az idén megszervezi a Péterváradi farsang eseménycsokrot. Ma, február 10-én az ország számos városából érkező karneválozók vonulnak végig az óvároson, nagyjából 200-an, a menet a Strossmayer utcában lévő Szent György-templomtól a Prota Mihaldžić utcában lévő térig vonul. A télűzőket a templom előtt várják 11 órára.

 

Nyitókép: Kasza Jennifer felvétele