2024. április 24., szerda

Kerülőút épül Temerin és Újvidék között

A község illetékesei közzétették, hogy tervbe vették az Újvidék és Temerin közötti kerülőút megépítését. Ez azt jelenti, hogy az Újvidékről északra tartó autósoknak többé nem kell majd keresztülhaladniuk Járekon és Temerinen. Az útépítési és felújítási tervdokumentáció szerint a tervbe vett kerülőút hossza 12,8 kilométert tenne ki és több mint 56 hektárnyi földterületet érintene. A szóban forgó terület túlnyomó részét jelenleg termőföldek alkotják, ezen a vonalon húzódik a vasút is, a Csenej felé vezető út és több, kisebb dűlőút. A projekttervezet szerint az aszfaltburkolat és a kísérő infrastruktúra kialakítása mellett a vasút felett egy felüljáró építése is a tervek között szerepel.

A község illetékesei szerint stratégiai értékelést is készítenek majd a tervezet környezetvédelmi hatásairól. A tervezett kerülőút több szakaszból állna: Bácsföldvár irányából nézve közvetlenül Temerin bejáratánál az út az ott újonnan kiépítendő útra vezet majd, egy egysávos, körforgalmú útkereszteződésen. A kerülőút második szakasza a Szőregnél tervezett körforgalomnál kezdődik, amely szintén egysávos lesz.

Ennek a szakasznak a mentén két útkereszteződést terveznek kiépíteni, az egyiket a temerini Petőfi Sándor utca meghosszabbításaként, a másikat pedig a Partizán utca kereszteződésénél. Eldöntötték, hogy Járek irányából Temerin irányába a meglévő útkereszteződést felújítják és kiszélesítik. A Járek bejáratánál lévő körforgalmat rekonstruálják és kétsávosra bővítik. Az út ezt követően folytatódik majd a vasúton átívelő felüljáróig, majd tovább Csenej felé. A kerülőút mindkét forgalmi irányban egysávos lesz.

Temerinből kihelyezhetnék a tehergépjármű-forgalmat (Fotó: Fúró Dénes felvétele

Temerinből kihelyezhetnék a tehergépjármű-forgalmat (Fotó: Fúró Dénes felvétele

A Szerbiai Vasúti Infrastruktúra vállalat tervei szerint a felüljárót 10 méter szélesre kell tervezni két sávval, mindkét oldalon, karbantartó gyalogjárdával. A Járek bejáratánál lévő körforgalomtól az Újvidék felé vezető út két, közlekedési irányonként egymástól elválasztott, két-két sávos úttestből áll majd. Bekötőutakat, kerékpárutat és járdát is kialakítanak.

A IIa rangú országút részletes felújítási és kiépítési projekttervezetét a Szerbiai Utak Közvállalat dolgozta ki, és a temerini, községi építészeti, lakás- és kommunális ügyekkel és környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozó osztály valósítja meg. A tervezet már átesett a közszemlén, következő lépésként pedig a községi képviselő-testület dönt majd a terv jóváhagyásáról és további kivitelezéséről.

 

Nyitókép: Fúró Dénes felvétele