2024. április 23., kedd

Jutalomkiránduláson a temerini diákok

A Temerini Múzeumbarátok Egyesülete által október végén megtartott, már hagyományosnak nevezhető, helytörténeti verseny első három helyezett csapatának tagjai vezetőikkel együtt szombaton jutalomkiránduláson vettek részt. A túrázás egyik célpontja az idén is Karlóca volt, ahol a megérkezést követően a kirándulók megtekintették a város történelmi jelentőségű épületeit.

Elsőként a pátriárka palotáját csodálhatták meg, az ott látható, Zsolnay porcelánból készült kályhákat, a dísztermet borító, különleges báránybőrből készült tapétát, amelyhez hasonlót az egész világon csak Spanyolországban és Nagy-Britanniában lehet még látni. Ezt követően bejárták az ortodox szeminárium épületében megtekinthető kiállítást, a diákok a régi iskolapadokban ülve megtapasztalhatták, hogy milyen érzés volt ezekben tanulni.

A kirándulók megcsodálták a Szent Miklós ortodox katedrálist, majd egy kis séta után a békekápolnát is, amelyet az 1699-ben megkötött, karlócai béke helyszínén állították fel. Egy kis szabad aktivitást követően a kirándulók Újvidék felé vették az irányt, ahol megtekinthették a Vajdasági Múzeum állandó kiállítását.

Az egész napos túra végén a csoport fáradtan, de élményekkel és ismeretekkel gazdagodva tért haza. A kirándulás megvalósítását Temerin önkormányzata támogatta.

 

Nyitókép: A kirándulók a négy oroszlán szökőkút előtt Karlócán (Fotó: Fúró Dénes)