2024. április 24., szerda

Nagy a kereslet a szabadkai ingatlanpiacon

Az egy-másfél szobás lakások a legnépszerűbbek – Az új házak ára négyzetméterenként 300 eurónál kezdődik
A Szabadkára költöző fiatalok leggyakrabban lakásokat vásárolnak

A Szabadkára költöző fiatalok leggyakrabban lakásokat vásárolnak

A vajdasági településeket járva sok helyen egyre-másra üres lakóházakkal találkozik az ember, olyan házakkal, amelyekben hosszú idő óta nem lakik senki, ugyanakkor az értékesítés is problémás, hisz igen nehéz vásárlót találni rájuk. A nagyobb városokban viszont még mindig igencsak aktív az ingatlanpiac. Ellátogattunk a szabadkai Home Agent cégbe, ahol Szokola Ferenccel beszélgettünk, aki 2002 óta dolgozik ingatlanközvetítőként.

Először a lakásokról ejtettünk szót. Szabadka ebben a tekintetben sokféle lehetőséget kínál az érdeklődőknek.

A legkeresettebbek a kertvárosi házak

A legkeresettebbek a kertvárosi házak

– A legolcsóbb garzonlakások bérleti díja havi 100 eurónál indul. Az újabb építésű lakások új bútorzattal garzon opcióban elérhetik a havi 150 eurót is. Az egyszobás lakások havi bérleti díja 130–200 euró között mozog, a kétszobások 150 eurónál kezdődnek. Az ár függ a bútorzattól, a lakás minőségétől és a lokációtól. Pillanatnyilag a városközpont a legkeresettebb. Az utóbbi két-három évben, amióta több gyár is megnyílt, sok ember jön a városba, elsősorban Szerbia más részéről, az év tizenkét hónapjában egyformán keresik a lakásokat. Ezek a munkások egyelőre csak bérlik a lakásokat, de várható, hogy néhány év múlva vásárolni is szeretnének. Ugyanakkor meglepő módon romániai, olaszországi, sőt hollandiai ügyfeleink is vannak. Az idén azt vettük észre, hogy nagyon sok egyetemista fenntartotta a bérletét a nyár folyamán, mert nem tudnak lakást találni, mivel Szabadka ingatlanpiacán nincs elegendő lakás. Érdekes, hogy nagyon sok olyan befektető van, aki a pénzét évekig a bankokban tartotta, újabban ingatlanokba fektet be, lakásokat vásárolnak, amelyeket bérbe adnak, mert sokkal nagyobb a hozamuk, mint a banki kamatoknak – fogalmazott Szokola Ferenc.

Ezt követően a lakáseladások kerültek szóba. A lakások a város központjában négyzetméterenként 750–1050 euróba kerülnek. A régi lakások ára 500 és 800 euró között mozog, persze itt is nagy jelentősége van a lokációnak. A kis lakásokra Szokola elmondása szerint nagy a kereslet, egy- és másfél szobás lakásokból nincs elegendő az ingatlanpiacon. Az idősebb vásárlókat az első-második emeleten levő lakások érdeklik, illetve ha bérlésről van szó, akkor az emberek csak azt nézik, hogy ne legyen utolsó emelet. Árban sincs különbség az emeleteket tekintve. Az eladásokról elmondható, hogy július végén és augusztusban, valamint januárban és februárban egy időre megáll az ingatlanpiac, ez az egész országra jellemző. Szabadka területén több helyen jelenleg is építenek lakótömböket, Szokola meglátása szerint ezeket a lakásokat is hamarosan eladják.

Szokola Ferenc: Kis lakásokból hiány van

Szokola Ferenc: Kis lakásokból hiány van

Ami a házakat illeti, elmondható, hogy kereslet az van. Viszont egyre kevesebb olyan ház van, amely megfelel az ügyfeleknek, mert a házak régiek, kevert anyagból épültek, vagy vert falúak, és így az árak nem érik el a reális, elvárható mértéket. A téglaházak keresettek, főleg a körülbelül 100 négyzetméteres, háromszobás házak. Az árak itt is nagymértékben függnek a lokációtól. Egy új ház ára négyzetméterenként 300–350 eurótól indul. A peremvárosi részeken is foglalkozunk házak eladásával, és hullámokban csökken vagy nő a kereslet. Volt egy időszak, amikor csak nagy házakat árultunk, 200, 300, 500 négyzetmétereseket, előtte pedig volt egy időszak, amikor az 50–80 négyzetméteres házakra volt kereslet – hallhattuk Szokolától, aki azt is elmondta, hogy a statisztikák alapján a fiatalok, akik házat vásárolnak, általában szabadkaiak, míg azok a fiatalok, akik Szabadkára költöztek, inkább lakást vásárolnak.

Ami a lokációkat illeti, amióta elkészült a medence a Harcosok sorakozója lakóparknál, azóta az a városrész a legkeresettebb – tudtuk meg Szokolától. Emellett keresett a kertvárosi rész, a központ és a Sugárút is. Olcsóbb lokációnak a zorkai és a Szerb sori rész számít, ezeknél egy kicsivel drágább a Makkhetes, és ahogy közeledünk a központ felé, úgy drágulnak az ingatlanok. Pillanatnyilag a házak esetében a kertvárosi és az újvárosi rész a legdrágább és a legkeresettebb. A Home Agent cég Palicson is foglalkozik ingatlanokkal. A turisztikai rész iránt állandó az érdeklődés, a lakóterületen hullámokban mutatkozik a kereslet. A 140–180 négyzetméteres palicsi ingatlanok elkelnek az ingatlanpiacon, viszont a nyolcvanas években épített hatalmas, 200–250 négyzetméteres házak iránt kevesebb ügyfél érdeklődik.

– A fiatal ügyfelek nyolcvan százaléka banki hitelre vásárol lakást, házat. Ahhoz, hogy a hitelezés működjön, a bankok egy minimális standardot kérnek az ingatlanok esetében, például hogy téglaépület legyen, hogy a telek önálló tulajdon legyen, ahol gond esetén minél egyszerűbben el tudják intézni a behajtást. Amikor a kölcsönökről beszélünk, nagy probléma, hogy ház építésére nem tudnak kölcsönt felvenni. 80 százalékos befejezettség szükséges ahhoz, hogy a bank rá tudja tenni a jelzálogot egy épülő házra – fogalmazott Szokola Ferenc.