2024. július 16., kedd
SZABADKA ÉPÍTETT ÖRÖKSÉGE NYOMÁBAN (12.)

A Donát Mór-bérház

A CIKKHEZ GALÉRIA KAPCSOLÓDIK.

Szabadka a szecesszió városa. Európához viszonyítva is jelentős számú, több mint száz szecessziós épület és családi ház gazdagítja a város építészeti örökségét. Legtöbbje védelem alatt áll. Sorozatunkkal ezeket az ingatlanokat mutatjuk be, és adunk betekintést jelenlegi állapotukba. A téma kapcsán Szűcs Balázzsal, a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet igazgatójával beszélgetünk.
Az egykori Wilson utca 6a szám alatt álló épületet ma már sokan a Szekeres László Alapítvány székházaként ismerik. A ma Makszim Gorkij névvel ellátott utcában ez az egyik legmonumentálisabb ingatlan, amit a közelmúltban teljesen felújítottak. Mivel nincs sem adat, sem tervrajz az eredeti épületről, így sajnos a tervező neve és az építési év is ismeretlen. A szakértők abban viszont biztosak, hogy a két világháború közé tehető az az időpont, amikor felépült ez a bérház.
– Donát Mór palotája egy korához képest igen modern vonalvezetésű ingatlan. Jellegzetessége, amiről könnyen megjegyezhető a korinthoszi oszlopok, amelyek függőlegesen végigfutnak a homlokzaton. Díszítésként fellelhető rajta a magyar építészetre jellemző páva mintázat, de a kagyló, mint a fény jelképe is. A háromszárnyas ablakok jellegzetes külsőt kölcsönöznek az épületnek, melyek által szimmetrikus frontoldalt kaptak. Visszafogott díszítettsége ellenére a homlokzaton kialakított domború felület és az ívelt nyílászárók megadják azt az eklektikus ám rusztikus stílusirányzatot, amely erre a két világháború közti építkezésre jellemző volt. Az ingatlan homlokzata olyan nemes vakolattal készült, amely ennyi év után is kitűnő állapotban van. Bérház lévén nagy bejárati kapu biztosította nem csak a gyalogosok, hanem a kocsik bejárását is. Emellett az alagsorba is volt egy lejárat az utcafront felől. A ház helyiségei a külsőhöz képest mégis aszimmetrikus tagolásúak. Az eredetileg bérháznak épült ingatlant az államosítás után tovább osztották, így több kisebb lakást alakítottak ki benne. A belső udvar és egy függőfolyosó szolgált arra, hogy az ott lakók bejussanak lakásaikba – fejtette ki a szakértő.

A belső térben összhangban állnak a klasszikus elemek a modern stílusú berendezésekkel / Molnár Edvárd felvétele

A belső térben összhangban állnak a klasszikus elemek a modern stílusú berendezésekkel / Molnár Edvárd felvétele

Tervrajz híján sajnos nem maradt fenn arról sem adat, hogy ezekben a lakásokban milyen helyiségek kaptak helyet, ám feltételezhetően az adott kor luxus szintjét ütötték meg. 2016 és 2017 között, nem egész egy év alatt teljesen felújították ezt az ingatlant.
– A Vajdasági Magyar Szövetség hozta létre azt a kapcsot, ami a Magyar Állam és a Magyar Nemzeti Tanács között jött létre, és ennek köszönhetően tudták megvásárolni a Szekeres László Alapítvány számára ezt az ingatlant, mintegy 400 ezer euróért. Ám az épület olyan állapotban volt, hogy teljesen át kellett építeni. Falakat kellett kidönteni, hogy rászabják az alapítvány működésére. Vatai István zentai építész készítette el a terveket, valamint felügyelte is az építkezést. A kivitelezést pedig a Yumol vállalat vitte végbe. Egy nagyon kemény menet volt, hiszen nem egész egy év alatt újították fel az épületet. A homlokzat annyira jó állapotban volt, hogy csak részekben kellett rendbe tenni, és ezt a munkát egy kőrestaurátor végezte. Tulajdonképpen csak repedéseket kellett kijavítani, és az egyik balkont helyreállítani. A beltér teljesen átrendeződött, hiszen abban a mivoltában, amiben megvásárolták, használhatatlan volt arra a célra, amire szánták. Ilyen esetben, amikor sikerül egy épületet funkcióba állítani, a belső térnek muszáj alkalmazkodnia ahhoz, amiként működni fog. A Donát Mór-háznál már korábban, az államosítás idején is történt egy hatalmas átalakítás, ezért már akkor sem egyezett az eredeti tervekkel, így megengedhettük, hogy olyan átalakítást végezzenek, amely az épület leendő funkciójának megfelel. Sőt, az a belsőtér elosztás, ami most van, sokkal közelebb áll ahhoz, ami az ingatlan építésekor volt. A pince volt a legnagyobb feladat, hiszen ott is helyet kapott egy klub helyiség. Ehhez arra volt szükség, hogy jó egy méterrel kibővítsék a belmagasságot, ezért alá kellett ásni. Természetesen itt egy igen bonyolult szennyvízelvezető lift-rendszert is be kellett szerelni, hogy a városi szennyvízelvezetőbe fel lehessen pumpálni a szennyvizet. A szigetelés is fontos volt, így arra is kiemelten odafigyeltek. A tetőszerkezetet már korábban felújították, ezért azt nem kellett most elvégezni. Az udvar melletti telken már állt egy épület, amit, miután megvásárolta a Szekeres László Alapítvány, lebontottak, és egy használható emeletes teret építettek a helyére. A beltérben található díszítések és nyílászárók mind eredetiek, tehát nagyon jó állapotban voltak. Látszott, hogy megőrizték őket. Valóban csak részleteiben kellett kicserélni bizonyos elemeket. A felújítási munkálatokra befektetett összeg hozzávetőlegesen egymillió euró volt – mondta el lapunknak Szűcs Balázs.

A lépcsőkorlátokon lévő csillag mintázat kifejezetten jellemző a két világháború közötti időszakra / Molnár Edvárd felvétele

A lépcsőkorlátokon lévő csillag mintázat kifejezetten jellemző a két világháború közötti időszakra / Molnár Edvárd felvétele

Nyitókép: A szomszédos épületek mellett monumentális és szembetűnő ingatlan / Molnár Edvárd felvétele