2024. június 20., csütörtök
HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOK 2024

Hogy Raichle Ferenc emléke ne merüljön feledésbe

Idén ünnepli 120. évfordulóját a szabadkai Raichle-palota. Az 1973-ban műemlékké nyilvánított épületen több felújítást is elvégeztek az elmúlt évek során. Az ingatlan 1969 óta ad otthont a Szabadkai Kortárs Galériának. Szalma Viktória, az intézmény igazgatónője elmondta, idén sikerült egy nagyobb felújítást kieszközölniük.
– Idén a homlokzaton található két erkélyt restauráltuk, mert a fa szerkezet korhadásnak indult, így nemcsak esztétikai, hanem biztonsági okokból is fontos volt már, hogy megújuljanak. A munkák összértéke közel 3 millió dinárba került, amit a Vajdasági Magyar Szövetség közbenjárásával kaptunk meg. Megújult a médiaszoba is, ami korábban irodahelyiségként szolgált, most viszont egy közösségi tér lett, amely filmvetítéseknek és előadásoknak ad teret. Megújult a világítás és a padló, a bútorokat lecseréltük, a falakat átfestettük. Mindezen beruházás hozzávetőlegesen 600 ezer dinár tett ki. Tavaly sikerült szigetelni a nyílászárókat az emeleten és a földszinten, 270 ezer dinárba került – nyilatkozta az igazgatónő.
Raichle Ferencet, a palota egykori tulajdonosát, kiváló építészként tartották és tartják ma is számon, aki olyan maradandó épületeket alkotott, mint a Raichle-palota, a Svetozar Marković Ginmázium és a Városi Könyvtár épülete, mondta dr. Pásztor Bálint a sajtónak, miután megtekintette a felújításokat.
– Nekünk egyrészt az a feladatunk, hogy Raichle Ferenc emléke ne merüljön feledésbe, másrészt, hogy az általa tervezett épületek megfelelő rendeltetéssel működjenek. A Raichle-palotában évtizedek óta a Kortárs Galéria működik, ami az ország egyik legjobb múzeuma ebben a műfajban. Az is feladatunk, hogy az ingatlan állagát megóvjuk. Idén a VMSZ közbenjárásával városi költségvetésből megújultak az erkélyek, és ebben a mandátumban a világítást is modernizálták. A jövőben is oda fogunk figyelni erre az épületre, ahogyan a többi régi, fontos ingatlanra is – fogalmazott a pártelnök.

(Fotografija Edvarda Molnara)

Molnár Edvárd felvétele

Nyitókép: Molnár Edvárd felvétele