2024. május 21., kedd

Szabadkán is létrehozzák az Ifjúsági Irodát

A fiatalok gazdasági szerepvállalását próbálják előmozdítani

A szabadkai Helyi Demokrácia Központ, a kumanovói Aktivum Egyesület és nikšići Helyi Demokrácia Ügynökség tegnap tartotta meg tematikus tanácskozásukat a szabadkai Városházán. A panelbeszélgetést a regionális ReLOAD 2 Program részeként valósították meg, a Városi kultúra összeköti a nyugat-balkáni fiatalokat című projekt keretén belül. E kezdeményezés az UNDP, azaz az Egyesült Nemzetek Szervezetének Fejlesztési Programja végzi, az Európa Unió pénzügyi támogatásával. A program kezdeményezéséhez Szabadka városa, Nikšić önkormányzata és Kumanovo önkormányzata járult hozzá. Céljuk, hogy ösztönözzék a fiatalok mozgósíthatóságát és bevonását ebbe a regionális együttműködésbe, és a bevált gyakorlatok cseréjébe. Fő feladatuk, hogy előmozdítsák a gazdasági szerepvállalást és a fiatalok foglalkoztatását. Különös hangsúlyt fektetnek a fiatalok képzésére, a vállalkozói készségeik fejlesztésére az IT-szektorban, a helyi kulturális örökség innovatív népszerűsítésére mindhárom városban. A tegnap megtartott regionális tematikus panelen e három önkormányzat képviselői találkoztak, úgy az üzleti szférából, mint az oktatási intézményekből, civil szervezetekből, ifjúsági szervezetekből.
Stanka Parać Damjanović, a szabadkai Helyi Demokrácia Központjának igazgatója a sajtó munkatársainak elmondta, hogy a tegnapi találkozón mintegy húsz személy vett részt, akik megosztották egymással tapasztalataikat, illetve előadásokat hallgathattak az IT-területen való vállalkozás lehetőségeiről és szempontjairól.
– A ReLOAD Program igen ismert Szerbiában, hiszen mintegy tíz önkormányzat vesz részt benne. Szabadka három évvel ezelőtt mutatott érdeklődést az iránt, hogy társulni szeretne. Két alap szempontja van ennek a kezdeményezésnek, elsősorban, hogy aktiválja a civil közösségek szervezését, másrészt, hogy ezek a szervezetek különböző területeken működjenek együtt az önkormányzatokkal. A szabadkai Helyi Demokrácia Központ azt a célkitűzést választotta, hogy segítse a fiatalok munkavállalását az IT-szektorban. Ebben az irányzatban Szabadka az egyedüli Szerbiában, ám együttműködünk a nikšići és a kumanovói önkormányzattal – fejtette ki az igazgatónő.
Mint elmondta, a találkozó utolsó részében egy kísérletet végeztek, hogy feltérképezzék a fiatalok munkavállalási lehetőségeit, azon belül is, hogy az önkormányzatok milyen segítséget, illetve képzést tudnak nyújtani számukra, annak érdekében, hogy könnyebben helyezkedjenek el, vagy váljanak magánvállalkozóvá. Hozzátette, hogy az újonnan létrehozott Ifjúsági Irodák segítéséhez készítenek egy online kézikönyvet is munkahelyi lehetőségekkel, különös tekintettel az IT-szektorra.
Az esemény megnyitásakor Nataša Aleksić, a városi tanács sport és ifjúsági ügyekkel megbízott tagja elmondta, hogy Szabadkán is folyamatban van egy Ifjúsági Iroda létrehozása, ahol lehetőség lesz fiatalos körülmények között panelbeszélgetések, műhelymunkák és egyéb találkozók szervezésére.
A fiatal Marija Božić, egy nikšići ingatlanközvetítő iroda igazgatója is részt vett a tegnapi találkozón.
– Azért vagyunk itt, hogy új tudással legyünk gazdagabbak, hogy új képességeket sajátítsunk el, de emellett véleményeket is cserélhessünk egymással. Ez főként azoknak a fiataloknak jelent sokat, akik még nem indultak el a magánvállalkozói pályájukon. Mindaz, ami elhangzik itt, mindenki számára gazdag tudást ad, hiszen megtanulhatjuk azt is, hogy hogyan tartsuk meg hosszútávon vállalkozásunkat – mondta a résztvevő.
A rendezvény fő témái között szerepeltek a helyi fejlesztési stratégiák, az ifjúságpolitika, a foglalkoztatás és új munkahelyek nyitása a fiatalok számára, valamint a regionális csereprogramok.

Nyitókép: Gál Hermina felvétele