2024. május 18., szombat

A mesterséges intelligencia lehetőségei

A VMAT 14. Tudóstalálkozóját tartották meg a szabadkai MTTK-n

A 14. Tudóstalálkozót tartotta meg szombaton a Vajdasági Magyar Akadémia Tanács, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon, a Magyar Tudományos Akadémia társszervezésében. A találkozó mintegy ötven előadást foglalt magába, több mint hatvan szerzőtől, a tudományok és a művészetek szinte minden területéről. Az egybegyűlteket dr. Csányi Erzsébet, a VMAT elnöke köszöntötte:

– A konferenciánk egyrészt évről évre metszetet ad a vajdasági magyar tudományosságról, másrészt pedig felöleli a junior és szenior tudományos réteget is, hiszen a doktoranduszokat is meghívjuk. Ezáltal egy találkozási lehetőség adódik, egy dialógushelyzet. A célunk, hogy egy értékközösséget hozzunk létre – hallottuk Csányi Erzsébettől, akitől az újdonságokra kitérve megtudhattuk, hogy a tudósainkat igencsak foglalkoztatja a mesterséges intelligencia köztudatba való berobbanása.

– Meglepően sok dolgozat érkezett a mesterséges intelligenciával kapcsolatban. Azt látjuk, hogy a szerzők naprakészen követik a fejleményeket, hogy milyen lehetőségeket nyújt a mesterséges intelligencia a saját területükön. A legizgalmasabb kérdésfelvetések talán azok, amelyek azt kutatják, hogy vajon az emberi faktor kiiktatható-e. Legyen szó például a pszichológia, a pszichoterápia területéről, amikor egy pszichoterapeuta emberi együttérzést mutat a pácienssel. Reméljük, hogy nem. Ez a tudóstalálkozó is emberi kommunikáción alapszik, nem elég hozzá a virtuális vagy az online tér – hangsúlyozta Csányi Erzsébet.

A Magyar Tudományos Akadémia nevében dr. Kocsis Károly akadémikus, az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottságának elnöke fordult a résztvevőkhöz, aki egyebek közt felhívta a figyelmet arra, hogy az MTA a kétszáz éves fennállására készül, majd pedig elismerően szólt a Tudóstalálkozó jellegéről:

– Fontosnak találom, hogy ez a rendezvény nem egyszerűen csak egy konferencia, hanem nagyon találóan tudóstalálkozónak hívják. Nem csak a tudományos eredmények közzétételére fókuszál, hanem arra is, hogy a tudósok találkozhassanak egymással – mondta Kocsis Károly.

A megnyitón szó esett az angol nyelv dominanciájáról is:

– A tudományokban egyértelműen az angol vált a legfőbb kommunikációs nyelvvé, ezért megfogalmazódik a kérdés, hogyan lehet megvédeni a magyar nyelvet ezen a területen – tette hozzá Kocsis Károly.

Ezután dr. Krisztin Tibor akadémikus, a Szegedi Akadémiai Bizottság elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, még több találkozásra, gyakoribb együttműködésre biztatva a tudósokat, míg dr. Morvai Tünde, az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság osztályvezetője közérdekű információkat osztott meg, a tudósok számára elérhető lehetőségeket ismertette. A rendezvénynek otthont adó MTTK nevében dr. Pintér Krekić Valéria dékán kívánt eredményes munkát és sikeres találkozót a tudósoknak.

Az első plenáris előadást dr. Jelasity Márk, az SZTE tanszékvezető egyetemi tanára tartotta meg, az adatalapú mesterséges intelligencia árnyoldalairól. A további előadásokban a résztvevők Karikó Katalin és Krausz Ferenc felfedezéseinek jelentőségéről is hallhattak részleteket. Délután szekciókra bontva folyt tovább a munka, az érdekfeszítő prezentálások pedig a tudományosság legkülönbözőbb területeire invitálták a résztvevőket.

 

Nyitókép: A Tudóstalálkozó megnyitóján (Fotó: Lukács Melinda)