2024. április 22., hétfő

Folytatódik a szerb–magyar kisebbségi együttműködés

A Magyar Nemzeti Tanács és a Szerb Országos Önkormányzat rendszeresen tervez együttes ülést tartani

A Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai székházában tárgyalt kedden dr. Pásztor Bálint pártelnök Alexov Lyubomirral, a magyar Országgyűlés szerb szószólójával és Szutor Lászlónéval, a magyarországi Szerb Országos Önkormányzat elnökével, valamint munkatársaikkal. A találkozón Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Juhász Bálint, a VMSZ tartományi parlamenti frakcióvezetője is részt vett. Pásztor Bálint és Alexov Lyubomir sajtótájékoztatón számolt be az egyeztetés során elhangzottakról, külön hangsúlyt fektetve az eddigi együttműködésre, illetve annak kibővítésére és a további feladatokra, valamint arra, hogy mit sikerült elérniük az elmúlt 10-15 évben a Szerbia és Magyarország, illetve a szerbek és magyarok közötti kapcsolatok jobbá tételének tekintetében.

Pásztor Bálint örömmel nyugtázta, hogy a magyarországi szerbek képviselőinek küldöttségével való találkozóra nem sokkal a VMSZ elnökévé való megválasztását követően került sor. Ez egyáltalán nem véletlen, sőt, szimbolikus jelentőséggel bír, hiszen fontos volt számára, hogy a magyarországi szerbek küldöttsége legyen az első delegáció, amelyet a VMSZ megválasztott elnökeként a párt székházában fogad, emelte ki. Rámutatott, a két nemzeti kisebbségi közösséget sok minden összeköti. Örvendetes, hogy Szerbia és Magyarország kormányai között a jelenlegihez hasonlóan kimagaslóak a kapcsolatok, ám nem elég, hogy a kormányok szintjén legyenek történelmien jók a kapcsolatok, az emberek közötti kapcsolatokat is hasonló színvonalnak kell jellemeznie, fogalmazott.

Molnár Edvárd felvétele

Molnár Edvárd felvétele

Pásztor Bálint szavai szerint a jó kapcsolatok és a közös vállalások, illetve projektumok legnagyobb haszonélvezői a magyarországi szerbek, illetve a vajdasági magyarok, így volt ez az elmúlt tíz évben, és ennek a jövőben is így kell lennie.

– Arról beszélgettünk, hogy miként tudjuk még inkább elmélyíteni a kapcsolatokat, illetve rendszeressé tenni azokat, továbbá arról, hogy intézményeink és nemzeti kisebbségi közösségeink politikai vezetői hogyan tudnak minél gyakorlatiasabban, azaz konkrét projektumokra összpontosítva együttműködni. Az identitás megőrzése, vagyis az anyanyelvű oktatás és tájékoztatás, a kultúra, valamint a hivatalos nyelvhasználat természetesen a lényegbeli témák közé tartoznak. A VMSZ mindig üdvözli, amikor a szerb kormány költségvetési eszközökkel támogatja a térség országaiban élő szerbeket, hiszen a vajdasági magyarok ugyanabban a helyzetben vannak, anyaországunk támogat bennünket – fejtette ki.

A VMSZ elnöke kiemelte, abban állapodtak meg, hogy a Magyar Nemzeti Tanács és a Szerb Országos Önkormányzat a jövőben rendszeresen tart együttes üléseket, ekképpen folytatva a két szerv között korábban kialakított együttműködést.

Alexov Lyubomir szavai szerint a találkozót a magyarországi szerbek képviselői kezdeményezték, mivel gratulálni szerettek volna Pásztor Bálintnak a VMSZ elnökévé való megválasztásához, továbbá jelezni kívánták a magyarországi szerb közösség, illetve annak megválasztott szerve, a Szerb Országos Önkormányzat a Pásztor István idejében kialakított baráti kapcsolatok és együttműködés folytatására irányuló szándékát. Szintén az az álláspontjuk, szimbolikus jelentőségű, hogy a megválasztását követően elsőként fogadott küldöttség éppen a magyarországi szerbeké volt, hangsúlyozta Alexov Lyubomir, és arra emlékeztetett, a két nemzeti kisebbségi közösség már több projektum tekintetében együttműködött. Megjegyezte, a határ két oldalán a nemzeti kisebbségi közösségek ugyanazokkal a problémákkal és feladatokkal szembesülnek. Az elsődleges cél az anyanyelv, illetve az identitás megőrzése, valamint a közösség tagjai szülőföldön való maradásának segítése, míg az oktatás, a kultúra és a tájékoztatás területén a törvények szavatolta jogok gyakorlati alkalmazása. Ugyanazokért a célokért küzdenek, csak éppen a határ másik oldalán – nyomatékosította Alexov Lyubomir.

– Ezért gondoltuk, illetve gondoljuk, hogy a Vajdasági Magyar Szövetségben partnerre és szövetségesre számíthatunk. A két szervezet feladatai ugyanazok, viszont politikai súlyunk nem egyforma. A VMSZ kormánykoalíciós partner, részt vesz a végrehajtó hatalom munkájában és parlamenti frakcióval rendelkezik, míg a magyarországi szerbek sajnos nincsenek annyian, hogy ehhez hasonló politikai erőt képviselhessenek. Mindazonáltal arról szintén beszélgettünk, hogy a korábbiakhoz képest jelentősen megváltozott a politikai légkör, ennek eredményeképpen pedig eredményesebben lehet érvényesíteni azokat a nemzetiségi jogokat, melyeket a magyar törvények és a magyar kormányzat biztosít – fogalmazott Alexov Lyubomir. Rámutatott, az együttműködés során az elsődleges feladatuk az, hogy segítsék az együttműködésben érdekelt oktatási és kulturális intézményeket.

Nyitókép: A két küldöttség tagjai (Molnár Edvárd felvétele)