2024. április 20., szombat

Ünnepelt az Újfalu helyi közösség

Ünnepelt az Újfalu helyi közösség

A Szabadka nyugati részén lévő Újfalu helyi közösség tegnap ünnepelte hatvanadik születésnapját, ugyanis az a dokumentumok alapján 1960. február 14-én alakult meg. Erről egy, a gyermekek számára rendezett farsangi táncházzal, találkozóval emlékeztek meg.
Lapunk kérdésére Góli Csilla, az esemény szervezője nyilatkozott a rendezvényről, illetve a helyi közösség életéről, mindennapjairól.
– A helyi közösség archívumában megvan az alapító okirat, ami szerint a helyi közösséget pontosan hatvan évvel ezelőtt alapították meg, és ezt szerettük volna megünnepelni a leghálásabb közönséggel, a gyerekekkel. A programunkra két olyan általános iskola diákjait hívtuk meg, amelyek a helyi közösségünk vonzásterületén helyezkednek el, vagyis a Đuro Salaj Általános Iskola és a Széchenyi István Általános Iskola alsó tagozatos diákjait fogadjuk. Ők évről évre segítenek nekünk különböző rendezvények megtartásában, például az adventi programunkban, vagy a Napsugaras Ősz rendezvényünkben. Próbálunk olyan hozzáállást meghonosítani a helyi közösségünkben, amely felpezsdíti magát a közösséget, ugyanis úgy látjuk, hogy nagy igény van erre, viszont nincs aki kezdeményezzen, vagy megszervezze a különböző eseményeket. Amikor megkezdődik a szervezés folyamata, illetve sor kerül az adott eseményre, sokan érdeklődnek iránta, és sokan eljönnek. Tavaly két új eseményt is szerveztünk, az egyik a Szobanövény cserebere programunk volt, a másik pedig a húsvéti és locsolóversek szavalóversenye, amit az idén is megtartunk, de az előbbi rendezvényünk folytatására is van igény. Emellett több éve sikeresen rendezzük meg az Advent az Újfaluban című programot. Azt tapasztaljuk, hogy a helyiek szeretnek összejárni, találkozni, annak ellenére, hogy azt hinnénk, az internet korában erre nincs igény. A legaktívabbak a nyugdíjasaink, akik heti szinten összejönnek. Ők minden kedd délelőtt találkoznak, megünneplik a születésnapokat, a névnapokat, nagyon összetartó közösség, akikről példát lehetne venni – fogalmazott Góli Csilla.
Beszélgetőpartnerünk emellett elmondta, hogy a helyi közösség infrastrukturális fejlesztése kihívások elé állítja a vezetőséget.
– A helyi közösség egy része falusias jellegű, viszont a Zombori és a Bajai úthoz közel, vagy a Bajai temető környékén, urbánus környezettel találkozhatnak az emberek. Észak felé haladva viszont falusiasabb jellegűek az utcák, és ezeken a részeken az infrastruktúra szempontjából nem felszerelt a helyi közösség. Itt valamikor szőlősök, gyümölcsösök voltak, és nagyon sok házon még ma is kint vannak a Bajski Vinogradi utcanévtáblák. Az utcák kialakítását nem szabályozták, hanem ahogy a házak épültek, az utcák úgy alakultak ki, éppen ezért nem tudjuk fejleszteni az infrastruktúrát sem. Ezen próbálunk változtatni, hisz a terület szabályozása alapfeltétele annak, hogy itt is olyan beruházások valósulhassanak meg, amelyek ugyanolyan kényelmessé teszik az életet, mint a város fejlettebb részein – mondta Góli Csilla.
A rendezvényen táncházat is szerveztek a különböző jelmezeket viselő gyerekeknek, ugyanakkor farsangi fánkkal is kedveskedtek a résztvevőknek.

Nyitókép: Benedek Miklós felvétele